Receptsarok – Különkiadás
Szezámmagos csirkemell brokkolipürével
Kard Éva receptje
1 adag tápanygtartalma | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
177 kcal | 25 g | 7 g | 4 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
A szezámmagos csirkemellhez:
- 500 g csirkemellfilé
- 2-3 tk. magos dijoni mustár
- 50 g szezámmag
- 2 ek. olívaolaj
- só
- őrölt színes bors
- szerecsendió
A brokkolipüréhez:
- 500 g brokkoli
- 100 g vöröshagyma
- 1-2 ek. tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. ételízesítő
- 1 kisebb cs. koriander (vagy petrezselyemzöld)
- só
- késhegynyi szódabikarbóna
A csirkemellet vágjuk fel vékonyabb szeletekre, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, vékonyan kenjük meg mindkét oldalát mustárral, és forgassuk bele a szezámmagba. Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják. Egy grillserpenyőbe hevítsük fel az olajat, helyezzük bele a csirkemellet, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük pirosra. (Figyelni kell, mert a szezámmag a sütés vége felé elkezd pattogni.) A brokkolirózsákat vágjuk le a szárról, tegyük félre. A visszamaradt szárrészt vékonyan hámozzuk meg, daraboljuk fel, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a szódabikarbónával, és főzzük félpuhára. Ekkor adjuk hozzá a félretett rózsákat, majd főzzük puhára. (A szódabikarbónától szép zöld marad a brokkoli, de ízlés szerint el is hagyható.) Amikor a brokkoli puhára főtt, szűrjük le, adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott koriandert (vagy petrezselyemzöldet), majd robotgéppel keverjük simára. (A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a püré.) Tálaláskor helyezzük tányérra a szezámmagos csirkemellszeleteket, kanalazzuk mellé a brokkolipürét és úgy kínáljuk.