Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Receptsarok – Különkiadás

Almás krémes

Müllerné Árpád Eszter receptje

Fotó: Körmendi Imre
Fotó: Körmendi Imre
1 szelet tápanygtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
90 kcal 2 g 3 g 14 g

Hozzávalók 25 szelethez:

  • 250 g liszt (lehet fele kukorica-, fele rizsliszt)
  • 50 g margarin
  • 10 g Süssina édesítőpor
  • 1 tk. gluténmentes sütőpor
  • 2 db tojás
  • kevés víz az összegyúráshoz

A töltelékhez:

  • 1000 g alma
  • 800 ml víz
  • 3 ek. folyékony édesítőszer
  • 3 cs. vaníliás pudingpor

A csokimázhoz:

  • 50 ml víz
  • 3 tk. Süssina por
  • 5 tk. kakaópor
  • 3 púpozott tk. margarin

A lisztből, margarinból, édesítőporból, sütőporból, tojásból kevés víz hozzáadásával tésztát gyúrunk. 25×25 cm-es tepsit használva – lehet a tepsiben vagy hátán is – 2 vékony lapot sütünk sütőpapíron, 200 fokon, 10 perc alatt. Csak kihűlve célszerű levenni a sütőpapírról, mert törik. Az almát kockára vágva 600 ml vízben a folyékony édesítőszerrel (pl. Teumatin természetes édesítőszer) teljesen puhára főzzük. A végén még összenyomkodjuk. A vaníliás pudingport 200 ml vízben elkeverjük, és sűrű kevergetés közben felfőzzük az almával. A tepsibe visszarakjuk a sütőpapírról levett egyik lapot, ráöntjük a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. A csokimázhoz a vizet az édesítővel felforraljuk, majd beletesszük a kakaóport és a margarint. Simára keverjük, és a sütemény tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük, pár óra múlva lehet szeletelni. 5×5 cm-es kockákat vágjunk belőle, így 25 db lesz.

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!