Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Levéltöredékek

Vannak olyan szerkesztőségünkbe érkező levelek, amelyek teljes terjedelmükben közlésre érdemesek, ám vannak magánjellegű írások is. Ezekben is van egy-egy mondat, gondolat, amelyet jó lenne, ha sokan olvashatnának. (A 2003/5. szám óta sok év eltelt, de akár ma is készíthettem volna az összeállítást – HV)

Illusztráció

Miután kifizetem a havi törlesztőrészletet, a rezsit, 18 700 forintom marad. Kiszámolhatja bárki, napi 623 forint jut ruhára, gyógyszerre és élelmiszerre. A múltkor a Tescóban egy fiatalasszony fizetett előttem a pénztárnál. Többet hagyott ott egyszerre, mint az én egész havi költőpénzem. Maguk szerint hogyan diétázzam?

A férjem nem vesz tudomást a diétámról. Nem enged semmiféle könnyebbséget. Nem vehetek diétás csokoládét, nápolyit vagy szörpöt, mert azok nagyon drágák. – Igyál vizet! Az nem emeli meg a cukrodat – mondja, s én szenvedek.

Ki az a hülye, aki azt mondja, hogy a cukorbetegség állapot? Rosszabb, mint a börtön.

Ezt sem szabad, azt sem szabad! Minek éljek, ha soha – értik? Soha! – nem ehetem azt, amit szeretnék. Ennek a rabságnak sosincs vége.

A múlt héten találkoztam egy régi ismerősömmel. Nyugdíjas már ő is, ráértünk beszélgetni, s mint afféle öregek, panaszkodtunk egymásnak. Nekem ez fáj, neki az fáj, nekem ez a gondom, neki az a baja. Egyszer csak rám förmedt, hogy én ne panaszkodjak: melyik az a beteg, aki ingyen kapja a gyógyszerét? A cukorbeteg. Ő a magas vérnyomásra szedett gyógyszeréért ezreket fizet havonta. Hiába mondtam, hogy a magas vérnyomásomra én is szedek gyógyszert és én is sokat fizetek, és az inzulin nem egyszerűen gyógyszer, az az életben maradásért kell. Fogta magát és otthagyott az utcán, én pedig azóta mérgelődöm, hogyan lehet ilyen ostoba. Vagy irigy? Én szívesen odaadom neki a diabéteszemet.

Maguk is csak beszélnek, beszélnek, de nem segítenek. Már háromszor írtam maguknak levelet, de egyszer sem válaszoltak. Nem kérek sokat, pár százezer forintból elkezdhetném vállalkozásomat. Ha saját tanyám lenne, boldogulnék. De megvenni nem tudom. Ki segít ebben az országban egy cukorbetegnek?

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!