Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Joslin-díjasaink

Mi döntjük el, hogyan akarunk élni

Buzás Sándorné Jusztina 25 éve inzulinos cukorbeteg, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület elnöke. Két gyermeke, négy unokája van. Egyik legnagyobb öröm számára, ha betegtársainak segíteni tud. Tettre kész személyiség, ez egyesületi munkáján is meglátszik, rengeteg programot szervez, mindenkinek jut pozitív energiájából.

Illusztráció

Visszérműtéte után tudta meg, hogy cukorbeteg, pedig előtte 15 évig véradó volt, sosem volt magas a cukra. Azt mondták neki, a műtét során összeomlott az anyagcseréje, ezért 90 egység inzulint kapott egy hónapig, amíg kórházban volt. Amikor hazaengedték, otthon összeesett, ezután került a cukorbeteg-gondozóba. Itt visszavették 40 egységre az inzulinját, azt mondta a főorvos, egy elefántnak sem kellene 90.

Minden ismeretlen volt Jusztinának, azelőtt egyáltalán nem érdekelte a cukorbetegség, a családjában nem volt érintett. Amikor hazaengedték, nem hagyta el magát, talpra állt, hiszen meg kellett tanulnia betegsége karbantartásának fortélyait.

Bejárt a 20 kilométerre lévő Szolnokra, az ottani cukorbeteg-gondozóba előadásokat hallgatni. A vezető bíztatta Jusztinát, hogy Törökszentmiklóson alapítson cukorbetegklubot. Segítségével 2000-ben megszületett a klub, amely 2002-ben egyesületté vált, hogy könnyebben tudjanak támogatásokra pályázni, 62 tagjuk van. 29 város betegszervezetével vannak kapcsolatban. Igyekeznek minden információt begyűjteni, résztvevőként és szervezőként is megjelennek más betegklubok találkozóin, ahol érdekes előadásokat hallgathatnak meg a legjobb szakemberektől, első kézből. Otthon egy hónapban egyszer, a klubban találkoznak, ilyenkor kiváló előadókat látnak vendégül, vagy DVD-n néznek oktatóanyagokat.

– Az a legjobb érzés, hogy sok embernek tudok segíteni a saját tapasztalataimmal, hiszen az ember abból tanul a legtöbbet – vallja –, amit a betegtársai osztanak meg.

Legnagyobb rendezvényük az orvos–beteg találkozó volt, amelyre körülbelül 800 fő látogatott el kis városukba. Azóta is sokan, barátok, ismerősök dicsérik szervezőmunkájukat.

– Nekünk kell meghatároznunk, hogy mit szeretnénk, a fejünkben kell eldöntenünk, hogyan akarunk élni.

Amikor diagnosztizálták cukorbetegségét, aggódással töltötte el, hogyan fogja őt a családja elfogadni. Azóta is a legnagyobb öröm számára: a családban mindenki azon dolgozik, hogy neki könnyebb legyen. Nincsen olyan családi esemény, amelyen számára tiltott étel lenne az asztalon.

Legnagyobb segítsége unokája, aki megtanította az elektronikus napló használatára is.

– Sosem fogom elfelejteni, amikor háromévesen azt kérte, hadd adjon magának ő is inzulint – meséli mosolyogva Jusztina. Az elektronikus naplót nagyon hasznosnak találja, mert a kommunikáció sokkal gyorsabb interneten keresztül, nem korlátozódik a háromhavonkénti kontrollra. Orvosa láthatja a mérések eredménye mellett azt is, mit evett, mennyit mozgott, ehhez viszonyítva tud tanácsot adni a kezeléssel kapcsolatban.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!