Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Finnország sikeres a diabétesz visszaszorításában

Érintetlen természeti szépségével, százezer kisebb-nagyobb tavával, szigeteivel, az éjféli nappal, a sarki fénnyel az egyik leggyönyörűbb ország. Nem is csoda, hogy lakói nagyra értékelik a természettel való együttélést; sportolás, kikapcsolódás, szaunázás alkalmával sok időt töltenek a szabadban. Példamutató a szociális jóléti ellátórendszerük és oktatáspolitikájuk, nem meglepő, hogy az ország diabétesz­stratégiája is sikeres.

Illusztráció

A Télapó otthona

Az ország egynegyede az Északi-sarkkörön túl fekszik, itt lakik az igazi télapó, Joulupukki. Lappföld fővárosától, Rovaniemitől nem messze található faluja. Munkáját manók és rénszarvasok segítik, hogy minden gyereknek el tudja juttatni ajándékát. Joulupukki minden évben több százezer levelet kap a világ minden részéről, amelyekben a gyerekek megírják neki, mit kérnek karácsonyra, ezért saját postája van. Különlegessége, hogy a látogatók egyedi bélyeggel adhatnak fel innen karácsonyi képeslapot.

Mesébe illő otthonában egész évben várja a kicsiket és nagyokat, számtalan különleges élménnyel. Aki ellátogat a Santa Claus Village-be, átlépheti az Északi-sarkkört, erről oklevelet is igényelhet, vagy például rénszarvas húzta szánon utazhat megcsodálni az északi fényt. Az idei évben újdonságként a Télapó feleségének házába is várják a látogatókat, hogy segítsenek neki a tradicionális finn karácsonyi kása vagy a gyömbéres sütemény elkészítésében.

Finnország komolyan veszi a diabéteszt

Finnország példaértékű a diabétesz visszaszorításáért folytatott küzdelmével. A finn kormány korán felismerte, hogy a diabétesz milyen nagy jelentőségű egészségügyi probléma, ezért a megelőzés, az ellátás és a kutatás-fejlesztés terén komoly erőforrásokat fektetett be.

Az első átfogó diabéteszprogramot 1978-ban hívták életre, középpontjában a diabétesszel élők életminőségének javítása állt. Ekkor hozták létre a Tampere Diabétesz Központot, az egyedülálló rehabilitációs intézményt, ahová az ország minden részéből érkeznek a cukorbetegséggel élők.

Harmóniában a természettel

A tamperei központ gyönyörű környezetben található egy tó partján, saját stranddal, kinti és beltéri szaunával, tábortűzrakó hellyel, sportpályákkal, túrázásra csábító erdő közepén. Az állami egészségbiztosítás finanszírozásában működő központba érkezők azért jönnek, hogy tanuljanak és támogatást kapjanak a szükséges életmód-változtatáshoz. Itt ki tudnak szakadni a hétköznapokból, s új szokásokat tudnak kialakítani. Az egészségre pozitívan hat, ha a természettel harmóniában élünk, ezt a finnek nagyon nagyra tartják, ezért is épült a központ háborítatlan természeti környezetbe.

Egy hét befelé figyelés

6–8 napra érkeznek különböző életkorú, 18–26 fős csoportok a központba. Minden 6–8 főre jut egy diabetológiai szakápoló, aki személyes kapcsolatot alakít ki a rehabilitációra érkezőkkel, hogy megismerje egyéni szükségleteiket. A gyermekek szüleikkel együtt érkeznek, a tinédzserek, dolgozók és idősek is külön korcsoportban, más-más időpontokban vesznek részt a programban.

A központ legnagyobb előnyének a résztvevők a sorstársi támogatást és a szociális terhektől való megszabadulást tartják, vagyis itt nem érzik, hogy bármiben mások lennének.

Sok a diabéteszes gyermek

A 2005-ös felmérés eredményei szerint a finn lakosság 10 százaléka volt diabéteszes, a 2016-os adatok szerint 7,7 százalékra csökkent a betegek száma. Örvendetes ilyen jó híreket hallani, azonban a finnek sem dőlhetnek nyugodtan hátra. Az 1-es típusú cukorbetegség elterjedése ugyanis országukban a legmagasabb. 2003-ban egy nemzetközi felmérés eredménye szerint Finnországban a legmagasabb a diabéteszes gyermekek aránya. A finn diabétesz­egyesület szerint 4000 cukorbeteg gyermek él az országban.

Higiénia-hipotézis

A diabétesz visszaszorítása érdekében nem csak a betegség korai felismeréséért és az érintettek életminőségének javításáért tesznek a finnek, hanem jelentős forrást fordítanak kutatások támogatására is.

Egy 2016-ban publikált vizsgálat azt mutatja, hogy a 15 év alatti finn gyermekek közül 200-ból egy 1-es típusú diabéteszes, míg az oroszországi Karéliában csak 1200-ból 1 gyermek. Az eredmény azért is meglepő, mert a két régió nagyon hasonló egymáshoz, ugyanaz a népcsoport lakja és a geo­gráfiai hatások is ugyanazok. A különbség, hogy Karélia sokkal szegényebb, mint Finnország, a közegészségügyi ellátás sokkal alacsonyabb színvonalú. A rosszabb higiéniai helyzet következményeképpen magasabb a járványok és fertőzések okozta megbetegedések száma. Úgy tűnik, ez az, ami véd az 1-es típusú cukorbetegségtől.

A higiénia-hipotézis szerint a fejletlenebb közegészségügyi ellátással rendelkező Karéliában nagyobb a vírusoknak és baktériumoknak való kitettség, ennek következtében a belekben élő baktériumflóra erősebb és változatosabb. A bélflóra szabályozza immunrendszerünk működését, illetve megvéd az autoimmun betegségek − mint az 1-es típusú diabétesz − kialakulásától.

A New York Times is beszámolt arról a kutatásról, amelyben 33 finn gyermek bélbaktérium-flórájából vettek rendszeresen mintát egészen felnőttkorukig. Azon gyermekek mintáiban, akiket közben 1-es típusú diabétesszel diagnosztizáltak, kevesebb baktériumfajta, viszont több gyulladást okozó baktérium található. Azt is vissza tudták követni, hogy ezek a változások már a diagnózis előtt 1 évvel láthatóak voltak. A megoldás nem a tisztaság kerülésében rejlik, a kutatók abban bíznak, hogy további vizsgálatokkal megtalálják a megoldást, amellyel befolyásolni tudják az immunrendszert.

Érdemesnek tartották a bélbaktériumokat nagyobb mintán is vizsgálni, több mint 200, 1-es típusú cukorbeteg gyermeket választottak egyenlő arányban Finnországból, az orosz Karéliából, illetve Észtországból. 16 finn gyermek mintájából mutattak ki antitestet, ami autoimmun betegség kockázatát jelzi, a karéliai gyerekek közül viszont csak 4-nél, itt is látszik a jelentős különbség.

Immunrendszerünket a beleinkben élő baktériumflóra kalibrálja, akinél több baktérium van jelen, az előnnyel rendelkezik. A baktériumfajok összetételének változása a higiéniai helyzet és az életkörülmények javulásának következménye, ez is egy lehetséges magyarázata a 1-es típusú diabéteszesek magas számának. A kutatás vezetői úgy látják, érdemes további vizsgálatokat folytatni a bélbaktériumok mikrobiológiai egyensúlyára vonatkozóan.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2019/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!