Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Finn ünnepi ételek

Karácsonyi muffin

1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
146 kcal 5 g 5 g 19 g

Hozzávalók 24 darabhoz:

A tésztához:

  • 250 ml tej
  • 1 tojás
  • 50 g cukornak megfelelő sztíviapor
  • 1 tk. só
  • 1/2 ek. darált kardamom
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 500 g liszt
  • 50 g kockamargarin
  • 24 db papír muffinkehely

A töltelékhez:

  • 250 g krémsajt (mascarpone)
  • vaníliaaroma
  • 50 g cukornak megfelelő sztíviapor
  • 100 g aszalt szilva
  • 50 g darált mandula
  • 1 db tojásfehérje
  • 24 db konzerv magozott cseresznye

A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a tojást, a sztíviaport, a sót és a kardamomot. A lisztben keverjük el a szárított élesztőt. Az élesztős lisztet apránként adagoljuk a tejhez, majd utoljára a margarint is hozzáadjuk. Laza mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Hagyjuk kétszeresére kelni meleg helyen, takarjuk le. Közben készítsük el a tölteléket. Az aszalt szilvát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a sztíviaporral, a mandulával, a vaníliaaromával és a krémsajttal. Ha megkelt a tészta, osszuk két részre. Nyújtsuk ki lisztezett munkalapon mindkét adagot kb. 30×60 cm-es téglalappá. A tölteléket oszlassuk el a tésztán, tekerjük fel. A tekercseket vágjuk fel kb. 3 cm széles csíkokra. Béleljünk ki muffinsütő tepsit papírral, fektessük a tekercseket a muffinpapírok aljába. Hagyjuk fél órát kelni. A tetejüket kenjük meg tojásfehérjével, nyomjunk mindegyiknek a közepébe egy-egy cseresznyét. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük.

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!