Finn ünnepi ételek
Karácsonyi muffin
1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
146 kcal | 5 g | 5 g | 19 g |
Hozzávalók 24 darabhoz:
A tésztához:
- 250 ml tej
- 1 tojás
- 50 g cukornak megfelelő sztíviapor
- 1 tk. só
- 1/2 ek. darált kardamom
- 1 cs. szárított élesztő
- 500 g liszt
- 50 g kockamargarin
- 24 db papír muffinkehely
A töltelékhez:
- 250 g krémsajt (mascarpone)
- vaníliaaroma
- 50 g cukornak megfelelő sztíviapor
- 100 g aszalt szilva
- 50 g darált mandula
- 1 db tojásfehérje
- 24 db konzerv magozott cseresznye
A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a tojást, a sztíviaport, a sót és a kardamomot. A lisztben keverjük el a szárított élesztőt. Az élesztős lisztet apránként adagoljuk a tejhez, majd utoljára a margarint is hozzáadjuk. Laza mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Hagyjuk kétszeresére kelni meleg helyen, takarjuk le. Közben készítsük el a tölteléket. Az aszalt szilvát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a sztíviaporral, a mandulával, a vaníliaaromával és a krémsajttal. Ha megkelt a tészta, osszuk két részre. Nyújtsuk ki lisztezett munkalapon mindkét adagot kb. 30×60 cm-es téglalappá. A tölteléket oszlassuk el a tésztán, tekerjük fel. A tekercseket vágjuk fel kb. 3 cm széles csíkokra. Béleljünk ki muffinsütő tepsit papírral, fektessük a tekercseket a muffinpapírok aljába. Hagyjuk fél órát kelni. A tetejüket kenjük meg tojásfehérjével, nyomjunk mindegyiknek a közepébe egy-egy cseresznyét. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük.