Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Finn ünnepi ételek

Karácsonyi forgók

Illusztráció
1 darab tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
171 kcal 2 g 12 g 13 g

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 300 g vaj
  • 300 g liszt
  • 1 tk. élesztő
  • 200 ml víz
  • 100 g cukor nélküli szilvalekvár
  • 1 tojás
  • sztíviapor díszítéshez

100 g vajat morzsoljunk a liszthez, adjuk hozzá a 200 ml hideg vizet és a sütőport, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, ne dagasszuk túl sokáig, különben ragacsos lesz a tészta. Liszttel meghintett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 22×32 cm-es négyzetté, 1,5 cm vastagságúra. A megmaradt vajat szeljük vékony szeletekre, átfedéssel takarjuk be vajjal a téglalapunk felét. Emeljük fel a tészta vajjal fedetlen felét és hajtsuk rá az alul lévőre. A tészta széleit nyomkodjuk össze az ujjainkkal, így nem fog kifolyni a vaj, amikor nyújtjuk a tésztát. Amikor ismét nyújtani kezdjük a tésztát, finoman nyomjuk csak rá a sodrófát, fokozatosan növelve a nyomást nyújtsuk ismét 1,5 cm vastagságúra a lapot. Osszuk három egyforma részre a téglalapunkat, jobbról és balról is hajtsuk a középső részre a tésztát, majd ismét nyújtsuk ki 1,5 cm vastagságúra. Még háromszor hajtusuk össze és nyújtsuk ki a tésztát. Nyújtások között pihentessük a tésztát hűtőben fóliával lefedve 15 percig, ha melegnek érezzük. Sütés előtt pihentessük 15 percig a hűtőben a tésztát. 2 darab fél centiméter vastagságú téglalapot nyújtunk a tésztából. Kb. 9×9 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát, derelyevágóval vagy késsel a 4 sarkából indulva az átlók mentén bevágjuk a közepétől kb. 2 cm-ig. A bemetszés melletti egyik sarkot behajtjuk, a következő bemetszés mentén lévő sarkot hozzányomjuk, ugyanígy a másik kettőt is, majd a négyzet aljához nyomjuk. Felverjük a tojást, megkenjük vele a forgókat. Mindegyik közepén a mélyedésbe teszünk egy teáskanálnyi lekvárt. A sütőt előmelegítjük 225 fokra, 10-15 perc alatt megsül. Díszítésnek megszórhatjuk sztíviaporral.

Megjelent a diabetes2019/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!