Finn ünnepi ételek
Karácsonyi forgók
1 darab tápanyagtartalma | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
171 kcal | 2 g | 12 g | 13 g |
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 300 g vaj
- 300 g liszt
- 1 tk. élesztő
- 200 ml víz
- 100 g cukor nélküli szilvalekvár
- 1 tojás
- sztíviapor díszítéshez
100 g vajat morzsoljunk a liszthez, adjuk hozzá a 200 ml hideg vizet és a sütőport, határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, ne dagasszuk túl sokáig, különben ragacsos lesz a tészta. Liszttel meghintett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 22×32 cm-es négyzetté, 1,5 cm vastagságúra. A megmaradt vajat szeljük vékony szeletekre, átfedéssel takarjuk be vajjal a téglalapunk felét. Emeljük fel a tészta vajjal fedetlen felét és hajtsuk rá az alul lévőre. A tészta széleit nyomkodjuk össze az ujjainkkal, így nem fog kifolyni a vaj, amikor nyújtjuk a tésztát. Amikor ismét nyújtani kezdjük a tésztát, finoman nyomjuk csak rá a sodrófát, fokozatosan növelve a nyomást nyújtsuk ismét 1,5 cm vastagságúra a lapot. Osszuk három egyforma részre a téglalapunkat, jobbról és balról is hajtsuk a középső részre a tésztát, majd ismét nyújtsuk ki 1,5 cm vastagságúra. Még háromszor hajtusuk össze és nyújtsuk ki a tésztát. Nyújtások között pihentessük a tésztát hűtőben fóliával lefedve 15 percig, ha melegnek érezzük. Sütés előtt pihentessük 15 percig a hűtőben a tésztát. 2 darab fél centiméter vastagságú téglalapot nyújtunk a tésztából. Kb. 9×9 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát, derelyevágóval vagy késsel a 4 sarkából indulva az átlók mentén bevágjuk a közepétől kb. 2 cm-ig. A bemetszés melletti egyik sarkot behajtjuk, a következő bemetszés mentén lévő sarkot hozzányomjuk, ugyanígy a másik kettőt is, majd a négyzet aljához nyomjuk. Felverjük a tojást, megkenjük vele a forgókat. Mindegyik közepén a mélyedésbe teszünk egy teáskanálnyi lekvárt. A sütőt előmelegítjük 225 fokra, 10-15 perc alatt megsül. Díszítésnek megszórhatjuk sztíviaporral.