Finn ünnepi ételek
Édesburgonya-sárgarépa rakottas
1 adag tápanyagtartalma | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
292 kcal | 14 g | 5 g | 35 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 300 g édesburgonya
- 300 g sárgarépa
- 60 g zsemlemorzsa
- 50 g vöröshagyma
- 30 g vaj
- 1 db tojás
- 200 ml főzőtejszín
- 2 tk. só
- 3 ek. cukornak megfelelő sztíviapor
- 1/2 tk. gyömbér vagy fahéj
- 1/4 tk. szerecsendió
- 1/2 tk. őrölt fehér bors
A zöldégeket meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Sós vízben addig főzzük, míg vajpuhaságú lesz. A főzővizet öntsük le, de kb. 200 ml-t tegyünk félre. A puha kockákat törjük össze, majd keverjük el benne a félretett főzővizet. Egy tálban keverjük össze a tojást, zsemlemorzsát, tejszínt, sztíviaport, a gyömbért vagy fahéjat, a szerecsendiót és a fehér borsot. Kb. 15–30 percig hagyjuk állni. A hagymát vágjuk apróra, a vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, majd pirítsuk rajta a hagymát aranybarnára. Keverjük össze a zöldségpürét a fűszeres zsemlemorzsával és a pirított hagymával. Tegyük magas falú tűzálló tálba, a tetejét kanállal nyomkodjuk egyenletesre, szórjuk meg zsemlemorzsával. 150 fokon süssük 2 órán keresztül.