Finn ünnepi ételek
Édes burgonyapüré
1 adag tápanyagtartalma | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
277 kcal | 7 g | 8 g | 44 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1000 g burgonya
- 3 ek. liszt
- 500 ml tej (2,8%-os)
- 50 g margarin vagy vaj
- 1 1/2 tk. só
- 1/2 tk. őrölt szerecsendió
A krumplit megmossuk és meghámozzuk, egy edényben főni tesszük annyi vízzel, ami ellepi. Ha puhára főtt, leöntjük róla a vizet, és összezúzzuk. Keverjük a pürésített krumpliba a lisztet, és meleg helyen hagyjuk állni kb. 3-4 órát. Amíg áll, addig a liszt a burgonyában lévő keményítőt megtöri, ettől lesz édes. 3-4 óra elteltével adjuk hozzá a vajat, a meleg tejet, a sót és a szerecsendiót, keverjük el alaposan. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, töltsük meg a burgonyapürével, előmelegített sütőben süssük 150 fokon kb. 2-3 órán át.