Szerző: Prof. dr. Jermendy György Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Fertőzés cukorbetegségben

A cukorbetegek fertőzéses kórképeivel kapcsolatos ismeretek igen fontosak a betegek számára, s ennek több oka van. Egyrészt egyes fertőzéses eredetű kórképek cukorbetegekben gyakrabban alakulnak ki, különösen akkor, ha az anyagcsere-helyzet tartósan rossz. Másrészt ismeretesek olyan speciális fertőzések, amelyek jellemző módon, szinte kizárólag csak cukorbetegekben fordulnak elő. Végül igen nagy jelentőségű az a körülmény, hogy egy fertőzéses eredetű megbetegedés a szénhidrátanyagcsere-zavart átmenetileg ronthatja, hányinger, hányás miatt nehézkessé válhat a tabletták szedése, gond merülhet fel az inzulin adásával kapcsolatban.
Mindezek miatt érdemes újra röviden áttekinteni a cukorbetegek fertőzéses eredetű kórképeivel kapcsolatos – a Diabetes 1998/2. számában megjelent – ismereteket, betegeink sokszor elhangzó kérdései szerint.

Illusztráció

Gyakori-e a fertőzés?

Néhány évtizeddel ezelőtt fertőzéses eredetű megbetegedések sokkal gyakrabban fordultak elő cukorbetegek körében, mint egészséges anyagcseréjű egyének között. Ennek oka, hogy a diabéteszes anyagcserezavar a szervezet védekezőképességét ronthatja, s a szervezet egyes területein a tartósan magas vércukorszint − jó táptalajként − a kórokozók szaporodását képes elősegíteni.

Hajlamosító tényező lehet az acetonos állapot. Ismeretes, hogy a diabéteszes kómához gyakran fertőzéses megbetegedés vezet, de igaz az is, hogy más okból kialakult súlyos anyagcserezavar elősegíti a fertőzés kialakulását.

Rosszul beállított diabétesz esetén gyakori a kis- és nagyér-szövődmény, az idegrendszeri károsodás, s ezek a körülmények a szövetek vérellátásának romlásához, fertőzés kialakulásához vezethetnek. Ez utóbbi körülmény különösen a diabéteszes láb fertőzésének létrejöttében nagy jelentőségű.

Évtizedekkel ezelőtt egy fertőzés a cukorbetegeket válságos állapotba sodorta, ma már sokat tehetünk a fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében, s kellően hatásos antibiotikumok is rendelkezésre állnak egy esetleges fertőzés leküzdésére. A fertőzéses kórképek gyakoriságát ma már előnyösen vissza lehet szorítani a cukorbetegség megfelelően jó kezelésével, a vércukorértékek tartós normalizálásával.

Néhány fertőzésfajta

A légúti infekciók viszonylag gyakran jelentkeznek cukorbetegeknél. Az inkább őszi-téli hónapokban kialakuló hűléses hurut (nátha) lehet csupán néhány napos ártalmatlan kellemetlenség, számíthatunk azonban arra is, hogy influenzavírus okozza a panaszokat. Az influenza általában néhány nap alatt gyógyuló, magas lázzal, olykor hidegrázással, levertséggel, végtagfájdalommal járó heveny megbetegedés. Leggyakoribb szövődménye a bakteriális felülfertőzés, amely általában tüdőgyulladás képében jelenik meg. A tüdőgyulladás már sokkal kifejezettebb tünetekkel (láz, köhögés, mellkasi fájdalom) jelentkezhet, s általában ágyba kényszeríti a betegeket.

Pneumokokkusz, tuberkolózis

Kiemelt jelentősége van egy speciális fertőzésnek, az úgynevezett pneumokokkusz okozta tüdőgyulladásnak, mert cukorbetegek körében ez a fertőzés az átlagosnál súlyosabb lefolyású lehet. A pneumokokkuszok a leggyakoribb okai a tüdőgyulladásnak, s fontos körülmény, hogy ezek a baktériumok a hagyományos antibiotikumokra (például penicilin) gyakran már nem is reagálnak.

Cukorbetegek körében ma is találkozhatunk tuberkolózis előfordulásával, e betegek hosszas tüdőosztályos kezelésre, s később tüdőgondozói ellenőrzésre szorulnak.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések külön jelentőségét az adja, hogy cukorbetegségben maga a vese is károsodhat, s mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy veseszövődményben szenvedő cukorbeteg állapotát ne rontsa tovább egy rárakódó húgyúti fertőzés. A hólyaghurut enyhébb tünetekkel jár (gyakori, olykor csípő érzéssel kísért vizelés), a vesemedence-gyulladást már kifejezettebb tünetek (magas láz, deréktáji fájdalom) jelzik. Cukorbetegeknek kerülniük kell minden olyan körülményt (felfázás, katéterezés), amely a húgyúti fertőzés kialakulását elősegítené.

Epehólyag-gyulladás

Epehólyag-gyulladás gyakran epekövesség talaján alakul ki. Láz, jobb bordaív táji fájdalom, étvágytalanság, hányinger, olykor erősebb hasi görcs és hányás kísérheti. A panaszok intenzitása miatt az epehólyag-gyulladásban szenvedő betegek rövid időn belül orvoshoz fordulnak.

A láb fertőzése

A diabéteszes láb fertőzése új fejezeteket nyit a hosszú hónapokra elnyúló kórtörténetben: az események felgyorsulnak, s a fertőzés bekövetkeztével a láb válságos állapotba kerülhet. A fertőzésre általában a bőr folytonosságának megszakadása, a talpi fekélyek kialakulása teremt jó lehetőséget. A fertőzés kezdetben lehet csak felületes, később elhanyagoltabb esetben továbbterjedhet, s érintheti a mélyebb szöveteket, a csontokat, a láb kis ízületeit.

Rontja a helyzetet, ha kis- vagy nagyér-megbetegedés következtében a láb vérellátása rossz, mert ez a fertőzés kialakulásának további elősegítő tényezője lehet.

A betegek kis hányadában vérmérgezés kialakulása fenyegeti a beteget, általában ilyen esetekben kényszerülünk csonkoló jellegű műtétet végezni. A diabéteszes láb fertőzésére jellemző, hogy egyszerre több kórokozó betegíti meg a lábat, ennek megfelelően az antibiotikus kezelésnek széles hatásspektrumúnak kell lennie. Természetesen az antibiotikum megválasztása a kezelőorvos döntési körébe tartozik. Általános tapasztalat szerint az antibiotikus kezelést hosszabb időn (néhány héten) keresztül indokolt folytatni abban az esetben, ha mélybe terjedő fertőzéssel állunk szemben.

Speciális fertőzések

Mindössze néhány, csak ritkán előforduló olyan fertőzés van, amelynek kialakulása rendkívül jellemző cukorbetegségre, azt lehet mondani, hogy ezek a fertőzések cukorbetegség nélkül szinte alig fordulnak elő.

Otitis externa maligna: a külső hallójárat gyulladása. Igen kellemetlen hallójárati fájdalommal jár, s jellemző, hogy a szokásos helyi kezelésekre az egyébként gyors gyógyulás nem következik be. Ha a folyamatot nem ismerik fel időben, a lágyrészek és a csont pusztulása is létrejöhet. Inkább idősebb cukorbetegeknél fordul elő, gyakran hallókészülék hordása teremt alapot a fertőzés kialakulására. A beteg fül-orr-gégészeti kezelésre szorul, s a kórházi kezelés is indokolttá válik. Miután a fertőzést jellemző módon a Pseudomonasaeruginosa nevű baktérium hozza létre, olyan antibiotikumot kell a kezeléshez választani, amely megfelelő hatékonysággal rendelkezik e kórokozóval szemben.

Rhinocerebralis mucormycosis: Életveszélyes állapot is kialakulhat a kezdetben arcüreggyulladásnak induló tünetekből. Jellemzőnek tartható az orrváladék feketés jellege. Magas láz kíséri, az arcüreg területén fájdalom jelentkezik. A beteg gyakran acetonos. Feltétlen kórházi beutalás szükséges, mert a folyamat invazív, s csak megfelelő helyi és szisztémás kezeléssel, olykor kisebb fül-orr-gégészeti műtéttel érhető el gyógyulás. A súlyos kórlefolyás − minden erőfeszítés ellenére − a beteg életét is veszélyeztetheti.

Kezelés

Gyógyíthatóak-e a cukorbetegek fertőzéses eredetű megbetegedései? Általában véve igen. Ma már hatékony intravénásan, olykor intramuszkulárisan adható, egyes esetekben tabletta, illetve szirup formájában is forgalomba kerülő antibiotikumok segítik az orvost a fertőzés leküzdésében. Az antibiotikus kezelést csak orvosi javaslat alapján szabad elkezdeni. Nem kellően átgondolt, házi patikából előszedett antibiotikummal többet árthatunk, mint használunk. Az antibiotikus kezelés időtartamát − minden körülményt mérlegelve − szintén orvosnak kell megállapítania.

Hatás a vércukorra

Hogyan hat egy fertőzéses kórkép a szénhidrát-anyagcserére? Lázzal kísért fertőzéses megbetegedés esetén a szénhidrát-anyagcsere átmeneti felborulására számíthatunk. Nagyon fontos körülmény, hogy az inzulinigény ilyenkor inkább növekszik, mint csökken. Ez azt jelenti, hogy inzulinozott betegnek az inzulin adását felfüggeszteni nem szabad, még akkor sem, ha a beteg korábbi táplálékfelvétele átmenetileg nehézségekbe ütközik. Kórházi ügyeleti időszak ismételt tapasztalata az olyan beteg, aki súlyos ketoacidózissal érkezik, s ennek oka néhány napos lázas betegség miatti étvágytalanság, hányinger, s az inzulin adásának felfüggesztése azon elv alapján, hogy inzulint nem kell adni, ha a beteg nem tud enni. Súlyos tévedés! Fertőzés okozta lázas betegségek esetén az inzulin adását folytatni kell!

Mi a teendő akkor, ha a cukorbeteg lázas, hányinger, hányás kínozza, tablettáit beszedni nem tudja, s a szénhidrátbevitel is nehézségekbe ütközik? Fontos, hogy megfelelő folyadékbevitelről ilyen esetben is gondoskodjunk. Teát kis mennyiségben (ha kell, kanalanként) kell adni a betegnek, hogy a kiszáradást elkerüljük. Ismétlődő hányás, lázas állapot általában kórházi kezelést tesz szükségessé. Valószínű, hogy ilyen esetben a tablettás kezelést is fel kell függeszteni, s átmeneti inzulinkezelés válhat szükségessé. Inzulinkezelésre szoruló betegnél az inzulinkezelést nem szabad abbahagyni, a vércukorértéket a szokásosnál gyakrabban kell ellenőrizni. Súlyos, elesett állapot esetén a kórházi beutalás elkerülhetetlenné válik, elsősorban idősebb korú betegeink fertőzéses eredetű megbetegedései esetén, mert e betegek könnyebben, rövidebb idő alatt sodródhatnak válságos állapotba.

Megelőzés

Meg lehet-e előzni a fertőzés kialakulását cukorbetegségben? Ismeretesek-e védőoltások? Általánosságban véve igaz, hogy a megfelelő vércukorkontroll, a jó beállítás igen sokat jelent a fertőzéses kórképek megelőzése terén. Néhány kórkép esetén megfelelő védőoltás áll a betegeink rendelkezésére.

Az influenzaoltást az őszi időszak elején érdemes kérni, a háziorvosok a veszélyeztetett betegek (köztük cukorbetegek) számára ellátmányt kapnak. Sajnos az ellátmány nem elégséges ahhoz, hogy egy háziorvos valamennyi veszélyeztetett betege számára térítésmentesen biztosíthassa a megelőző oltást. A készlet kimerülése után a betegek a gyógyszertárakban szerezhetik be az influenza elleni oltóanyagot.

Néhány éve a betegek rendelkezésére áll a pneumokokkusz védőoltás, amelyet cukorbetegség esetén indokolt igénybe venni, a tüdőgyulladás kialakulásának megelőzése érdekében. A védőoltást a háziorvos receptre − térítési kötelezettséggel, de TB-támogatással − rendelheti. Egyetlen védőoltás a 23 leggyakoribb pneumokokkusz típussal szemben több (akár 6-10) évre terjedő védettséget biztosít.

A hepatitis B vírus infekció elleni védőoltás a diabéteszes veseszövődményekben szenvedő betegeink számára jelenthet komoly megelőzési lehetőséget. (E betegek egy hányada a kórlefolyás során ugyanis művesekezelésre szorul, ekkor a hepatitis B vírus elleni oltóanyag térítésmentesen rendelkezésre áll.) Célszerű azonban megfontolni, hogy e betegeket már a veseszövődmény korábbi stádiumában kezdjük el megfelelő oltásokkal immunizálni, hogy a teljes védettség kellő időben kialakulhasson.

A szerző kommentárja

Elolvastam a több mint 20 évvel ezelőtt írt kéziratot. A leírtak még ma is helytállók.

A fertőzés ma is sok gondot jelent cukorbetegek körében. Elég jellemző módon a cukorbetegek ellátása, gondozása ambulanter formában valósul meg, kórházi felvételre főleg súlyosabb fertőzések miatt kerül sor.

Elsősorban diabéteszes láb szindrómában szenvedő, fertőzés jeleit is mutató betegek esetében van szükség kórházi kezelésre. Ezen a téren szervezett formában nem igazán sikerült a hazai diabetológiában előrelépni, az ellátás még mindig kicsit esetleges, a pontos betegutak nincsenek kijelölve, hiányoznak a diabéteszes lábbal foglalkozó igazi centrumok. Sajnos továbbra is aktuális, hogy a betegedukációnak, a megelőzésnek alapvető jelentősége van ezen a téren: a megfelelő lábhigiénia, a kényelmes cipő viselete, a rendezett vércukorértékek a prevenció nélkülözhetetlen elemei.

Fontos azonban, hogy súlyos fertőzések eseteire ma már az antidiabetikum-paletta szélesebb, mint 20 évvel ezelőtt. Az intézeti körülmények között, intravénásan adható új készítmények sokszor sikerre vezetnek a láb megmentése terén. Kétségtelen, hogy jelentős fejlődés következett be a társuló perifériás érbetegség ellátásában is: az érfestés, az értágítás, szükség esetén a helyreállító érműtét nagyban hozzájárulhat a gyógyulás sikeréhez.

Érdemes még a védőoltások kérdésére kitérni. Napjainkban elég érthetetlen módon a lakosság egyes rétegeiben védőoltás-ellenes hangulat alakult ki. Ennek nincs szakmai alapja, sajnálatos, hogy a tudatlanság megnyilvánulásának a média egy részében hírértéke van. Az influenza, a pneumokokkusz, adott esetben a hepatitis B elleni védőoltás – főleg idősebb, társbetegségekkel rendelkező cukorbetegek körében – továbbra is indokolt, erre a tényre már szakmai ajánlások is felhívják a figyelmet.

szerzo

Prof. Dr. Jermendy György

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház tudományos igazgatója, korábban a III. Belosztály osztályvezető főorvosa. Az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!