Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

A diabétesz világnapja – 2019

Sportos Cukros Világnap

Illusztráció.
Illusztráció.

Az idei rendezvényen is a diabétesz kezelésének három alappillére volt a fő téma:

  • Inzulin: Nem kérdés, az 1-es típusú diabosok számára létszükséglet. De mitől függ, hogy mennyi inzulinra van szükség? Hogyan hatnak a hormonok a vércukorszintre? Vajon mit hoz a jövő? Ismert osztrák és magyar diabetológusok és kutatóorvosok válaszoltak a fenti kérdésekre.
  • Diéta: Ki más lenne alkalmasabb arra, hogy a mozgást leginkább támogató étkezésről tartson előadást és workshopot, mint a Sport-táplálkozástudományi Központ professzor asszonya és dietetikusai. Elhivatottságukkal, szakmai tapasztalataikkal most a cukorbeteg sportolók sikereit segítik. Gondoltunk azokra is, akik nem annyira sportosak, de érdeklődnek az újdonságok iránt: ők a mikrobiom visszaállításának szerepéről, a sportitalok és étrend-kiegészítők fontosságáról hallgathattak előadást.
  • Mozgás: Mi is lenne jobb helyszín, mint a Testnevelési Egyetem néhány hete átadott tornacsarnoka? A hallgatók gondoskodtak arról, hogy senki se üljön a kispadon! Jókedvű versenyekkel, vicces sportjátékokkal vártak kicsiket és nagyokat. Nagy részük most találkozott először 1-es típusú cukorbetegekkel, így a jövő szakemberei első kézből ismerhették meg, mire is kell figyelni egy diabéteszes sportolónál.

Workshopok

Kezdő és haladó szinten kiscsoportos workshopokat szerveztünk, ahol nem csak az életmentő glukagon helyes beadását lehetett megtanulni, de a résztvevők megismerhették a folyamatos cukormérő szenzorok típusait, előnyeit.

Lehetőség volt meghallgatni, hogy külföldön milyen új irányelvek vannak, és hogyan lehet ezeket a mindennapok részéve tenni a még jobb eredmények érdekében.

Növekvő támogatás

A rendezvény előtt két nappal Novák Katalin államtitkár asszony sajtóközleményt adott ki, amely szerint a diabétesszel élő gyermekeket, családokat az eddigieknél jóval nagyobb mértékben fogják támogatni. A Sportos Cukorbetegek Egyesülete is részt vett az egyeztetéseken, örömmel üdvözöljük a változásokat, és tovább folytatjuk az érdekképviseleti munkánkat!

Államtitkár asszony személyes üzenetet is küldött a rendezvényen részt vevőknek, amelyet hatalmas taps fogadott.

Illusztráció.

Marci családjának élménybeszámolója

Nálunk az utazás kényes kérdés, kis cukisunk szó szerint utálja. Legszívesebben teleportálna mindenhova, hogy ezt a részletet kihagyja, de most valahogy elmaradt a „mikor érünk már oda?” kérdésözön. Csendben, nézelődve ült az autóban. Mintha nem is ő lenne!

A diab kezdetén el sem tudtuk képzelni, hogy bárhova is el tudunk menni. Nem, nem a diab miatt, hanem, mert az azzal összefüggő események (a hirtelen életmódváltás, kiközösítés stb.) nagyon megviselték. Aztán szépen lassan elindult valami, és a mostani találkozón mintha visszatértünk volna az öt évvel ezelőtti időbe: Marcink felszabadultan, vidáman, mindenre nyitottan vett részt a találkozón!

Ehhez kellett, hogy szembetalálta magát az 501-es légióval! Úgy meglepődött, hogy elfelejtette, ő soha nem próbál ki semmit, nem vesz részt önszántából semmiben. Így most kézműveskedett, újraélesztett, zöldséget faragott, nyalókát öntött (ez utóbbit szó szerint „nyalásonként” ette, hogy több napig tartson), kóstolgatott, beszélgetett, barátkozott. És megengedte, hogy lefényképezzük. (Na, jó, ebben anyjára ütött, én is jobban kedvelem a kamera túlsó oldalát.) Sokszor azt sem tudtuk, éppen melyik programon van, csak azt láttuk, hogy ide-oda cikázik! Nagyon elfáradt, de már hazafelé azt kérdezte, ugye jövőre is eljövünk?

Mi, szülők az előadásokat nem nagyon tudtuk látogatni – ismerve az előzményeket, talán megértitek –, de jövőre már nyugodtabban engedjük szabadjára aprónkat, mert öröm volt látni, hogy 2015 óta most először volt teljesen felszabadult, vidám, gondtalan GYERMEK. Köszönjük Nektek!

Marci, István, Karola

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!