Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

1-es típusú cukorbetegek képzése Győrben

Illusztráció
Illusztráció

Az elmúlt két évben az 1-es típusú fiatal diabéteszesek gyermekgondozóból a felnőttrendelési rendszerbe való átmenetének megkönnyítését tűztük ki célul. A program sikeres volt, ezért folytatást szerveztünk. Idén egy másik korosztályt céloztunk meg, a 25–50 éves, aktívan dolgozó 1-es típusú diabéteszeseknek szerveztünk oktatást.

Ebben a korosztályban vannak olyan betegek, akiket már a felnőttrendszerben diagnosztizáltak, náluk a gyermekkori ismétlő oktatások és a kortárs közösség megismerése nem valósult meg. Többen az ország más részeiből jöttek, és van egy győri mag is. Gondoltuk, jó lenne őket megismertetni egymással. Ami még fontos, hogy a segítő társukkal együtt vártuk a résztvevőket!

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Petz Aladár Megyei Oktatókórház diabetológiával foglalkozó orvosai és szakdolgozói, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület között nagyon szoros és jó a kapcsolat. Mindannyian fontosnak tartjuk, hogy a betegeknek minden olyan információt megadjunk, amely az állapotuk, életminőségük jobbá tételéhez szükséges. Különösen igaz ez az 1-es típusú diabéteszesek tekintetében. A rendeléseken is ez a cél lebeg a gondozók előtt, de egy mindent átfogó oktatásra ott szűkösek a lehetőségek. Mi hiszünk a sorstársi csoport erejében az anyagcsere-javulás és a lelki jóllét tekintetében.

A megvalósítók megosztották a feladatokat. A diabéteszesek szervezését, a program részleteinek kidolgozását dr. Fürst Ágnes végezte. A Petz Aladár Megyei Oktatókórház diabetológiával foglalkozó orvosait és szakdolgozóit, azaz az oktatókat dr. Strényer Ferenc főorvos szervezte. A Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület készített egy pályázatot, ezzel megteremtve az anyagi feltételeket. A pályázatban foglalt programot jónak találta a Sanofi-Aventis Zrt. vezetése és támogatta azt. Sokan segítették még a program megvalósítását, így fiatal orvosok, dietetikusok, szakasszisztensek, pszichológus, a diétás tankonyha szakoktatója és az egyesület önkéntesei.

A dr. Fürst Ágnes szervezésében megvalósult programban sok játék volt és nagyon sok hasznos, hétköznapi téma.

A kétnapos képzés sikerrel zárult, megtanulták: lehet élni jobb életminőséggel, ha odafigyelünk magunkra és elfogadjuk a kapott tanácsokat.

Venesz László

Megjelent a diabetes2019/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!