Receptsarok – Kanadából
Vadrizzsel és almával töltött sütőtök
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
338 kcal | 10 g | 5 g | 64 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g vadrizs
- 500 ml víz
- 2 kisebb sütőtök (kb. 1 kg)
- 1 ek. és 2 tk. repceolaj
- 75 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál zeller
- 1 nagy piros alma
- 1 ek. friss kakukkfű
A vadrizst tegyük egy edénybe, öntsünk rá 500 ml forrásban lévő vizet, lefedve hagyjuk állni egy óráig, vagy amíg a rizsszemek megpuhulnak. A felesleges vizet öntsük le. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A sütőtököket vágjuk félbe, a magokat kaparjuk ki. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Az almát héjával együtt kockázzuk fel. A zellert is kockákra vágjuk. 1/2 teáskanál repceolajjal kenjük meg a tökök belsejét, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a belsejükkel lefelé. Kb. 30 percig sütjük, vagy amíg megpuhul a tök. A töltelékhez tapadásmentes serpenyőben a maradék olajon megpároljuk a hagymát, fokhagymát, zellert kb. 3 perc alatt, hozzáadjuk az almát, és tovább sütjük kb. 2 percig, végül keverjük hozzá a rizst és a kakukkfüvet. Keverjük el egyenletesen. A tököt vegyük ki a sütőből és töltsük meg a rizses töltelékkel.