Receptsarok – Kanadából
Kanadai sárgaborsóleves sonkával
1 adag (2,5 dl) tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
137 kcal | 9 g | 0,7 g | 23 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 150 g sárgaborsó
- 1 marhacsont kevés hússal
- 100 g sárgarépa
- 50 g vöröshagyma
- 100 g szárzeller
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 ek. só
- 1 csipet őrölt bors
- víz
A sárgaborsót többször átmossuk, majd éjszakára hideg vízbe áztatjuk, így hamarabb megfő másnap. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. A szárzellert is megmossuk, kockázzuk. Egy nagy lábosba tesszük a lecsöpögtetett sárgaborsót, marhacsontot, sárgarépát, hagymát, zellert, babérlevelet, sót, kakukkfüvet, majd felöntjük vízzel. Forraljuk fel, a keletkező habot egy kanállal szedjük le. Ha felforrt, vegyük visszább a hőmérsékletet, kis rést hagyva fedjük le, majd időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul a sárgaborsó kb. 1 óra alatt. Vegyük ki a marhacsontot, fejtsük le róla a húst, vágjuk össze, és tegyük vissza a lábosba. Ízesítsük őrölt borssal. A babérlevelet vegyük ki.