Receptsarok – Kanadából
Fűszeres lencseleves fodros kellel
1 adag (2,5 dl) tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
190 kcal | 12 g | 4 g | 25 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g lencse
- 100 g burgonya
- 50 g fodros kel
- 100 g sárgarépa
- 200 g paradicsom
- 50 g vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 ml tyúkhúsleves-alaplé
- 1 babérlevél
- 1 tk. őrölt paprika
- 30 ml balzsamecet
- 50 g parmezán sajt
A lencsét előző este áztassuk be hideg vízbe. A sárgarépát, paradicsomot és a burgonyát tisztítás és mosás után kockákra vágjuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk. A fodroskel-leveleket megmossuk és daraboljuk nagyjából 2-szer 2 cm-esre. Egy kb. 2 literes lábosba tegyük bele az alaplét és a balzsamecetet. Adjuk hozzá a répát, burgonyát és a vöröshagymát, kb. 5 percig főzzük, vagy amíg puhulni kezd, néhányszor keverjük meg. A fokhagymagerezdeket törjük össze fokhagymanyomóval, adjuk a többi zöldséghez, keverjük hozzá a paprikát és a babérlevelet. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, tegyük bele a lencsét és a paradicsomot. Adjunk hozzá annyi vizet, amennyi a 4 adaghoz szükséges. Közepes hőmérsékleten kb. fél óráig főzzük, vagy amíg a lencse megpuhul. Ekkor belekeverjük a fodros kelt is, tovább főzzük 5-6 percig kevergetve. Vegyük ki a babérlevelet, tálaláshoz reszeljünk a tetejére parmezán sajtot.