Feltöltés dátuma: 2019.11.13.

Joslin-díjasaink

El lehet fogadni a tényeket

Tétről érkezett a Budai Fonóba Nagy Béla, aki 43 éve cukorbeteg. Huszonhét évesen kezdte. Nem egyik pillanatról a másikra következett be, jól észrevehető folyamatként jelentkezett a veszély.

Illusztráció

– Nyaranta elég izzadós voltam, de 1976-ban a nyár elmúlt, a kellemetlenség megmaradt, egyre jobban szerettem a savanyúságot, egyre több vizet ittam. Felkerestem a körzeti orvost. Amikor a vitt vizeletet megmelegítette, megfeketedett, 22–23 mmol/l körül volt. Kórházba utalt, kilenc hetet töltöttem a belgyógyászaton. A mostani eszemmel úgy gondolom, hogy akkoriban kísérleti alanyok voltunk a cinkinzulinnal. Autószerelőként dolgoztam, kellett a jogosítvány, megijedtem, ha kiderül a cukorbetegségem, azonnal elzavarnak.

Következett egy gyógyszeres időszak, Béla egy évig szedett egy NDK-ból származó gyógyszert, de szerencsére közben életbe lépett az új rendelet, amely szerint inzulinkezelés alatt álló beteg is vezethet, így megmaradt a jogosítvány reménye. A kórházban töltött időszak más szempontból is örök emlék marad Nagy Bélának.

– Ott ismertem meg a feleségemet. Ápolónő volt, a Győr-Moson-Sopron megyei diabéteszegyesület titkáraként is dolgozott 10-12 évig. Ők indították a cukorbetegek gondozását. Sajnos februárban elvesztettem, elvitte a Parkinson-kór, amellyel három évig küzdött. Azt mondták az ismerősök, könnyű nekem, mert szakértő a feleségem. Tényleg így volt, már a hangomból tudta, mikor kell megmérni a vércukromat. A cukorbetegláb volt a specialitása, ha valaki enyhíteni tudta a tüneteket, hát ő biztosan. Tőle tudom, hogy a végtag-amputáltak hatvan százaléka kerül ki a cukorbetegek közül.

Amióta egyedül van, Béla magára vigyáz; ne fusson túl a három főétkezés, időben beadja az éjszakai hosszú hatású inzulint. Van, aki szörnyűnek tartja a kötelező diétát, ő nem. Azt vallja, nem szemellenzős módon kell hozzá viszonyulni, a kínált süteményt is el lehet fogadni, csak éppen a legkisebb darabot kell választani. Persze nehéz kitörni az ördögi körből, amikor magas az ember vércukra, és mégis kívánja az édességet.

Béla annak örül, hogy különös gondok, szövődmények nélkül sikerült idáig átvészelnie cukorbetegségét. Ha visszaforgathatná az idő kerekét, vajon mennyivel tenné?

– Nagyon sokkal, ha a mostaninál nem lenne rosszabb a helyzet, még harminc évet bevállalnék.

Arról meg csak úgy mellékesen beszél, hogy a cukor miatt mindkét kezében elhaltak az idegvégződések, nem működik a tapintás, nem érez forrót, jéghideget. Két lábbal a földön álló ember Nagy Béla, talán ezért is szeretik barátai, akik elkísérték erre a napra.

Őrsi Ágnes

Megjelent a diabetes2019/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!