Feltöltés dátuma: 2019.11.13.

Edzőtáborban a Kocogó Teknős

Illusztráció

Alapvetően nem igazán vagyok társaságban futó, cukorbeteg-közösségbe sem szoktam járni. Eddig 1-2 olyan közelebbi ismerősöm volt csak, akikkel diab kapcsán tudtunk tapasztalatot cserélni. Így kicsit tartottam tőle, milyen lesz a Sportos Cukorbetegek Egyesületének 3 napos diabos edzőtáborában részt venni a várgesztesi villaparkban. Lelki szemeim előtt láttam, ahogy mindenki katonás rendben méregeti a cukrát, pontosan kiszámolt szénhidrát-tartalmú kajákkal és zéró „bűnözéssel”.

Hála istennek, minden félelmem alaptalannak bizonyult! Amellett, hogy mindenki tudott tippeket adni a másiknak az edzés közbeni vércukor-kezeléssel kapcsolatban, néhány süti és sör is fogyott a hétvégén! Nyilván mindenki a saját kereteit figyelembe véve fogyasztott, de senki nem nézett ferde szemmel a másikra: „Neked meg hogy fér bele a diétádba a brownie?” Pedig nagyon komoly sportolók vettek részt, volt, aki ultratávú teljesítménytúrákon szokott indulni, volt triatlonista, magashegyi túrázó és még sorolhatnám.

Ahhoz képest, hogy eddig nem jártam semmilyen programra cukorbeteg sorstársakkal, most kimaxoltuk a kalandokat: már első nap sikerült eltévednünk az erdőben, de természetesen mindenki fel volt tankolva csokival, müzlivel, szőlőcukorral, gumicukorral, kólával, úgyhogy nem izgultunk nagyon.

További beszámolókért és információkért látogasson el a Sportos Cukorbetegek Egyesületének Facebook-oldalára: fb.com/sportoscukros

Volt lehetőségem kipróbálni olyan dolgokat is, amelyekről eddig is tudtam, hogy hasznos lenne az edzésben − futóiskola, hengerezés −, csak nem volt affinitásom nekiállni. Szakemberek segítségével megtanultunk csomó technikát, amit most már biztosan alkalmazni is fogok!

A rengeteg edzés mellett elméleti oktatások is voltak a diabétesz és a sport kapcsolatáról, ahol szintén olyan dolgokat hallottunk, amelyek nagyon fontosak és hasznosak, ha valaki cukorbetegként sportol. Az is kiderült, hogy különböző típusú edzések során valószínűleg nem mindig menedzselem jól a cukrom, úgyhogy alig várom, hogy a gyakorlatban is megfigyeljem a táborban tanultakat!

Az edzőtábor idejére Medtronic Enlite szenzort kaptak azok, akiknek alapból nem volt, így mindenkinek lehetősége volt ellenőrizni az előadásokon elhangzottakat edzés közben, illetve abban is segítségünkre volt a készülék, hogy elkerüljük a nagyobb kilengéseket vércukorszint tekintetében.

Summa summarum, hasznos dolgokat tanultunk, de ami ennél is fontosabb, szuper csapat jött össze, olyan sors- és sporttársakat ismertünk meg, akikkel biztos, hogy a jövőben is fogunk még együtt sportolni vagy csak elmenni valamerre eltévedni!

Sántha-Kis Nórafb.com/KocogoTeknos

Megjelent a diabetes2019/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!