Feltöltés dátuma: 2019.11.13.

Elmélet és gyakorlat

Cöliákia (lisztérzékenység)

Az Európai Unióban mintegy 5 millió lisztérzékenységben szenvedő (cöliákiás/coeliakiás) ember élhet, ezért a cöliákia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében. Ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettség egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, klinikai kaméleonnak is nevezik.

Illusztráció.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2019-ben is kiosztotta az Év Új Gluténmentes Terméke díjat. Az eseményen egyben bemutattak egy új tananyagcsomagot is, amely a legújabb szakmai irányelvek alapján bővíti minden érintett csoport ismereteit a betegségről, annak terápiájáról és a megfelelő beteggondozásról. Ráadásként átadták az idei Cöliákiásokért díjat is a nyertesnek, Vajda-Nagy Erikának, a Heim Pál Kórház Cöliákia Centruma dietetikusának, aki sokat tett – és tesz – a cöliákiás gyermekek és felnőttek tájékoztatásáért, egészségéért.

A betegség felismerése sem egyszerű

Ha egy érintettnél felismerik a betegség lehetőségét („gondolnak rá”) és követik a szakmai irányelveket, a megfelelő diagnózis megszületik. Fontos azonban, hogy a téves diagnózisok elkerülése érdekében minden érintett szakterület képviselői – a gasztroenterológusok mellett a nőgyógyászok, a bőrgyógyászok, az endokrinológusok, a fogorvosok stb. – is ismerjék a betegséggel kapcsolatos buktatókat és a megbízhatatlan teszteket.

Az EU-s támogatásból megvalósult „Focus IN CD” (Fókuszban a cöliákia) nemzetközi projekt célja új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modellek fejlesztése és kipróbálása a betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére.

Tananyagok

A projekt egyik legfontosabb eredménye a legújabb szakmai irányelveken alapuló két online tananyag: egy a páciensek és más érdeklődők részére, a másik pedig az egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikusok, védőnők) számára. Emellett elkészült egy webes applikáció házi gyermekorvosoknak és más szakorvosoknak.

Fontos célkitűzés volt, hogy mindhárom internetes program nyelvezete megfeleljen a célcsoport igényeinek és elvárásainak: a páciensekhez laikus nyelvezettel, míg a szakemberekhez a megfelelő szakmai szóhasználattal, ugyanakkor világosan és érthetően szóljon.

A pácienseknek készült tananyag volt az első és a legszélesebb tematikát feldolgozó. Mindent tartalmaz ennek az autoimmun betegségnek a hátteréről, a korrekt diagnózist alátámasztó vizsgálatokról, a gluténmentes diétáról és arról, hogy az érintettek hogyan tudják a szabályokat beépíteni a mindennapi életükbe!

A szakorvosoknak és más egészségügyi szakembereknek szóló tananyagnak „csak” két fejezete van. Az első a betegség kialakulásával, klinikai megjelenésével és diagnosztizálásának részleteivel, míg a második a terápiával és az élethosszig tartó betegségben szenvedő páciensek gondozásával foglalkozik.

A web-applikáció segíti a gyermekorvosokat a cöliákia gyanújának felismerésében, és a ma még sok esetben évekig is elhúzódó diagnosztizálási periódus lerövidítésében. Az online tanfolyamok itt találhatók meg: www.coeliakia.info/focusincd-hu

Az Év Új Gluténmentes Terméke cím

A cöliákia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez azonban jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét, étkezési szokásait és lelki állapotát is. Nem mindegy tehát, hogy mennyi és milyen, biztonsággal fogyasztható élelmiszer érhető el.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2019-ben immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Új Gluténmentes Terméke versenyt, amelybe olyan gluténmentes élelmiszerekkel lehetett benevezni, amelyeket 2017. január 1-je után kezdtek el gyártani, illetve forgalmazni. Fontos követelmény, hogy a gyártó cégek alkalmazzák a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat és a termékeik gluténtartalmát akkreditált laboratóriumban rendszeresen ellenőriztessék. 15 cég jelentkezett 27 termékkel.

A 2019 Új Gluténmentes Terméke címet a Gluténmentes Bt. Cornito gluténmentes magvas kenyere nyerte el, elsősorban a korszerű táplálkozási elvárásoknak megfelelő összetételével.

A zsűri különdíjban részesítette a Spar Magyarország Kft.-t a gluténmentes gyorsfagyasztott túrógombóc és szilvalekváros gombóc termékekért, amelyek kényelmi élelmiszerek és könnyen elérhetőek a cöliákiás fogyasztók számára.

Három termék elnyerte a zsűri dicséretét is: az Abonett Kft. extrudált új kenyércsaládja, a Divinet Kft. eper mousse és étcsokoládés mogyorós croquant tortája, valamint az Omega Bázis Kft. Aby’s magvas rúdja.

A szervezők idén is kiírják a versenyt, és keresni fogják 2020. új gluténmentes termékét.

Koltai Tündeelnök,
Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete

Megjelent a diabetes2019/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!