Feltöltés dátuma: 2018.12.13.

Világnap Veszprémben

Az idei világnap témája a család és a diabétesz. A résztvevők kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat hallhattak a család szerepéről a megelőzéssel, az érzelmi támogatással, a betegség karbantartásával és a szövődmények elkerülésével kapcsolatban.

Illusztráció

Segítség, diabéteszes a gyerekem!

Molnárné Fritz Andrea arról beszélt a közönségnek, milyen amikor a családban diabéteszes lesz a gyermek. Brigitta lányát 6 évesen diagnosztizálták. Mindig igyekezett tudatosítani benne, attól, hogy cukorbeteg, ugyanolyan, mint a többi gyerek. Amellett, hogy ilyenkor az édesanyák vállalnak többet a családban, az édesapa, a testvér és a nagyszülők támogatása nagyon jelentős. A 16 éves ifjú hölgy ma már önálló életet élő kollégista.

A nagyszülők szerepe

Egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként Ferencziné Regős Katalin, a veszprémi klub vezetője arra hívta fel nagymamatársai figyelmét, hogy az unokák egészséges étkezésére ők milyen nagy hatással lehetnek, ha elkészítik, megszerettetik velük az egészséges ételeket. Ugyanilyen fontos az együtt mozgás is.

– A család támogatóként nagyon sokat tud tenni a betegség tényének elfogadásában – mondta dr. Vándorfi Győző főorvos. Előadásában arra buzdította a szülőket, nagyszülőket, különösen azokban a családokban, ahol valaki 2-es típusú cukorbeteg, hogy hívják fel gyermekeik, unokáik figyelmét a 3 évenkénti szűrés, az egészséges életmód és egészséges táplálkozás fontosságára.

Dr. Kiss Annamária szívesen látogatja minden évben a veszprémi világnapi rendezvényt, idén unokáját is elhozta a játszóházba, ahol testvéreinek készített karkötőt. Igyekszik őt is az egészséges életmódra nevelni, a minap például együtt készítettek túrós palacsintát cukor nélkül, édesítőszerrel.

Illusztráció

A mozgás öröme

Tornázni az utolsó székig megtelt nézőtéren, a szűk széksorokban is lehet, bizonyította be Kovács Barbara gyógytornász. Együtt mozogni jó, ezt tanítsuk meg gyermekeinknek, unokáinknak is, vigyük őket kirándulni minél többet, buzdította a jelenlévőket Strauss Judit.

A szűrés elengedhetetlen

A rendezvény ideje alatt szűrővizsgálatokkal várták az érdeklődőket. Egri Józsefné is megmérette a cukrát, ami 6 felett volt, ezért hamarosan fel is keresi kezelőorvosát. Nem csak emiatt örül, hogy eljött a világnapra a veszprémi klubtársaival, a szakmai előadásokon is sok hasznos információt hallott.

Kovács József a székesfehérvári klubbal érkezett Veszprémbe:

– Amellett, hogy kikapcsolódásnak sem utolsó, az ember minél többször hallja, mit ajánlanak a cukorbetegeknek, annál jobban megragad a tudnivaló.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2018/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!