Receptek Egyiptomból
Tabulé
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
100 kcal | 2 g | 5 g | 13 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 g bulgur
- 100 ml víz
- 200 g kemény húsú paradicsom
- 100 g kígyóuborka
- 1 cs. petrezselyem
- 5 db friss mentalevél
- 2 szál újhagyma
- 2 ek. lime- vagy citromlé
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- só
- salátalevél a tálaláshoz
A bulgurt adjuk 100 ml forrásban lévő, sós vízhez, 3-4 percig forraljuk, majd vegyük le a tűzről. A lefedett edényt takarjuk le konyharuhával, így kb. 10-15 perc alatt magába szívja a vizet a bulgur. A paradicsomot és a kígyóuborkát szeleteljük minél kisebb kockákra. Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a fehér és a zöld részeket is. A petrezselymet és a mentalevelet metéljük nagyon finomra. A felaprított zöldségeket tegyük egy nagy salátástálba, keverjük össze, majd a kihűlt bulgurt, a lime- vagy citromlét és az olívaolajat is tegyük hozzá, ismét keverjük át alaposan. Fogyasztás előtt legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Tálalhatjuk salátalevélen is a tabulét. Készíthetjük kuszkusszal is, tápanyagtartalom szempontjából nincs jelentős különbség, de talán kicsit hamarabb elkészül, mert a kuszkusz nagyon gyorsan megpuhul. Nem is kell főzni, csak leforrázni és lefedni.