Karácsonyi Receptsarok
Szárítottgomba-leves Lengyelországból
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
158 kcal | 5 g | 6 g | 19 g |
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 100 g szárított gomba
- 500 ml forró víz
- 3000 ml marhahúsalaplé
- 100 g árpagyöngy
- 200 g tejföl
- 20 g liszt
- só
- bors
- a díszítéshez: 250 g tejföl, aprított petrezselyem
A felforralt vizet öntsük egy hőálló tálba, tegyük bele a szárított gombát, és hagyjuk állni egy órát. Ujjbegyeinkkel dörgöljük át a gombákat, majd hagyjuk állni még egy órát. Öntsük le a vizet, vágjuk a gombákat apróbb darabokra, tegyük félre. A levet, amiben ázott a gomba, nem öntjük ki, még felhasználjuk később. Egy nagy lábosba tegyük a marhahúsalaplét és a gombát, szűrjük hozzá a gomba áztatóvizét is. Tegyük bele a leöblített árpagyöngyöt, tegyünk rá fedőt és forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük kb. 1 óráig, amíg megpuhul az árpagyöngy. Egy közepes edényben keverjük össze a tejfölt és a lisztet, adjunk hozzá óvatosan kevés forró levet a levesből, alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a leveshez kis adagokban, folyamatosan keverve. Amikor újra forr, elzárjuk a tüzet alatta. Sóval, borssal fűszerezzük. Merjük a levest meleg tányérokba, amelyekbe egy-egy evőkanál tejfölt tettünk. Díszítsük aprított petrezselyemmel.
További karácsonyi receptek
- Étvágyhozó húsgolyók Svédországból
- Klasszikus tourtière – quebeci sertéshúsos pite Kanadából
- Rosolli, céklasaláta Finnországból
- Hamis mézeskalács Angliából
- Olasz marharagu
- Diós Stollen (kalács) Németországból
- Fetás rakott krumpli Görögországból
- Tengeri sügér Németországból
- Burgundi szarvasragu Franciaországból