Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Karácsonyi Receptsarok

Fetás rakott krumpli Görögországból

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
1086 kcal 10 g 20 g 44 g

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1500 g krumpli
  • 100 g császárszalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g vöröshagyma
  • 1/2 tk. oregánó
  • 40 g vaj
  • 20 g liszt
  • 200 ml zöldségalaplé
  • 200 ml főzőtejszín
  • 150 g feta sajt
  • 1 cs. újhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 100 g parmezán sajt
  • 20 g olívaolaj
  • 1 cs. petrezselyem

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és két evőkanál olívaolajon elindítva kisütjük. A pörcöket kiszedjük, félretesszük. A fennmaradt zsiradékon megpirítjuk az apró kockákra, illetve karikákra vágott hagymákat. Megszórjuk oregánóval, elkeverjük és félretesszük. Egy magas falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk, egészen kis adagokban, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a zöldségalaplét, majd a főzőtejszínt is, ha egynemű krémet kaptunk, levesszük a tűzről, sóval, borssal fűszerezzük. A krumplikat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, hozzákeverjük a besamelmártáshoz. A besameles krumpli felét tegyük hőálló tálba, morzsoljuk rá a fetasajtot és szórjuk rá a sült hagymák felét. A maradék krumplit kanalazzuk rá, simítsuk el. A tetejére reszeljük a parmezánt, szórjuk rá a maradék sült hagymát. Alufóliával fedjük le és előmelegített sütőben 170 fokon süssük 1 óráig. Egy óra múlva vegyük le az alufóliát, és 200 fokra emelve a hőmérsékletet süssük szép pirosra. Közben a petrezselymet aprítsuk fel, és tálaláskor a császárszalonnadarabkákkal együtt szórjuk a tetejére.

További karácsonyi receptek

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!