Karácsonyi Receptsarok
Fetás rakott krumpli Görögországból
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
1086 kcal | 10 g | 20 g | 44 g |
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1500 g krumpli
- 100 g császárszalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g vöröshagyma
- 1/2 tk. oregánó
- 40 g vaj
- 20 g liszt
- 200 ml zöldségalaplé
- 200 ml főzőtejszín
- 150 g feta sajt
- 1 cs. újhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 100 g parmezán sajt
- 20 g olívaolaj
- 1 cs. petrezselyem
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és két evőkanál olívaolajon elindítva kisütjük. A pörcöket kiszedjük, félretesszük. A fennmaradt zsiradékon megpirítjuk az apró kockákra, illetve karikákra vágott hagymákat. Megszórjuk oregánóval, elkeverjük és félretesszük. Egy magas falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk, egészen kis adagokban, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a zöldségalaplét, majd a főzőtejszínt is, ha egynemű krémet kaptunk, levesszük a tűzről, sóval, borssal fűszerezzük. A krumplikat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, hozzákeverjük a besamelmártáshoz. A besameles krumpli felét tegyük hőálló tálba, morzsoljuk rá a fetasajtot és szórjuk rá a sült hagymák felét. A maradék krumplit kanalazzuk rá, simítsuk el. A tetejére reszeljük a parmezánt, szórjuk rá a maradék sült hagymát. Alufóliával fedjük le és előmelegített sütőben 170 fokon süssük 1 óráig. Egy óra múlva vegyük le az alufóliát, és 200 fokra emelve a hőmérsékletet süssük szép pirosra. Közben a petrezselymet aprítsuk fel, és tálaláskor a császárszalonnadarabkákkal együtt szórjuk a tetejére.
További karácsonyi receptek
- Étvágyhozó húsgolyók Svédországból
- Klasszikus tourtière – quebeci sertéshúsos pite Kanadából
- Rosolli, céklasaláta Finnországból
- Hamis mézeskalács Angliából
- Olasz marharagu
- Diós Stollen (kalács) Németországból
- Tengeri sügér Németországból
- Burgundi szarvasragu Franciaországból
- Szárítottgomba-leves Lengyelországból