Karácsonyi Receptsarok
Étvágyhozó húsgolyók Svédországból
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
316 kcal | 31 g | 15 g | 14 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g sovány darált marhahús
- 30 g zsemlemorzsa
- 2 tk. szárított kapor
- 100 g vöröshagyma
- 1 db tojás
- 20 g vaj
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- 10 g liszt
- 250 ml marhahúsalaplé
- 250 ml sovány tej
- 30 g tejföl
- 1/4 tk. őrölt feketebors
A marhahúst, a zsemlemorzsát, 1 teáskanál kaprot, az aprított hagymát, a tojást és a szegfűborsot egy tálban alaposan összekeverjük. Bevizezett tenyereink között húsgolyókat formálunk belőle (kb. 30 darab lesz). Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Amíg a gombócok sülnek, egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, folyamatos kevergetés közben kb. 3-4 percig pirítjuk. Lassan, kis adagokban, kevergetés közben hozzáöntjük a marhahúsalaplét és a tejet. Addig keverjük, amíg csomómentes lesz. 5 perc alatt, kis lángon tovább kevergetve kiforraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék kaprot, a tejfölt és borsozzuk. A megsült húsgolyókat a szószba forgatjuk és a serpenyőben átmelegítjük, azonnal tálalhatjuk. A tetejére díszítésnek kaprot szórunk.
További karácsonyi receptek
- Klasszikus tourtière – quebeci sertéshúsos pite Kanadából
- Rosolli, céklasaláta Finnországból
- Hamis mézeskalács Angliából
- Olasz marharagu
- Diós Stollen (kalács) Németországból
- Fetás rakott krumpli Görögországból
- Tengeri sügér Németországból
- Burgundi szarvasragu Franciaországból
- Szárítottgomba-leves Lengyelországból