Karácsonyi Receptsarok
Diós Stollen (kalács) Németországból
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
203 kcal | 4 g | 12 g | 20 g |
Hozzávalók 20 adaghoz:
- 500 g liszt
- 125 ml víz
- 50 g élesztő
- 150 g vaj
- 90 g cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 120 g dióbél
- 15 ml rum
- 50 g vaj kenéshez
- 20 g édesítőszer díszítéshez
A diót durvára aprítjuk, egy tálba tesszük, ráöntjük a rumot és lefedve félretesszük. A vizet meglangyosítjuk, az élesztővel és a lisztnek kb. harmadával összekeverjük, 30 percig hagyjuk erjedni. A tojást felverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a maradék lisztet, vajat és a reszelt citromhéjat, tésztát gyúrunk belőle. Addig gyúrjuk, amíg elválik az edény vagy a nyújtódeszka falától a tésztánk. Kb. 1 óra kelesztés után dolgozzuk bele a diót. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy vagy két kalácsot formázunk belőle. Kb. 50 perc alatt megsül. Megvárjuk, míg kihűl, vajjal megkenjük a tetejét és az oldalait, megszórjuk édesítőszerrel, szép egyenletesen felszeleteljük.
További karácsonyi receptek
- Étvágyhozó húsgolyók Svédországból
- Klasszikus tourtière – quebeci sertéshúsos pite Kanadából
- Rosolli, céklasaláta Finnországból
- Hamis mézeskalács Angliából
- Olasz marharagu
- Fetás rakott krumpli Görögországból
- Tengeri sügér Németországból
- Burgundi szarvasragu Franciaországból
- Szárítottgomba-leves Lengyelországból