Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Karácsonyi Receptsarok

Diós Stollen (kalács) Németországból

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
203 kcal 4 g 12 g 20 g

Hozzávalók 20 adaghoz:

  • 500 g liszt
  • 125 ml víz
  • 50 g élesztő
  • 150 g vaj
  • 90 g cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 120 g dióbél
  • 15 ml rum
  • 50 g vaj kenéshez
  • 20 g édesítőszer díszítéshez

A diót durvára aprítjuk, egy tálba tesszük, ráöntjük a rumot és lefedve félretesszük. A vizet meglangyosítjuk, az élesztővel és a lisztnek kb. harmadával összekeverjük, 30 percig hagyjuk erjedni. A tojást felverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a maradék lisztet, vajat és a reszelt citromhéjat, tésztát gyúrunk belőle. Addig gyúrjuk, amíg elválik az edény vagy a nyújtódeszka falától a tésztánk. Kb. 1 óra kelesztés után dolgozzuk bele a diót. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy vagy két kalácsot formázunk belőle. Kb. 50 perc alatt megsül. Megvárjuk, míg kihűl, vajjal megkenjük a tetejét és az oldalait, megszórjuk édesítőszerrel, szép egyenletesen felszeleteljük.

További karácsonyi receptek

Megjelent a diabetes2018/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!