Karácsonyi Receptsarok
Burgundi szarvasragu Franciaországból
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
385 kcal | 27 g | 23 g | 12 g |
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1000 g szarvashús (készíthetjük marhahúsból is)
- 200 g vöröshagyma
- 500 g répa
- 200 g szárzeller
- só
- őrölt feketebors
- szárított kakukkfű
- szárított rozmaring
- 2 ek. liszt (20 g)
- 200 ml száraz vörösbor
- 200 ml marhahús- vagy zöldségalaplé
- 100 g császárszalonna
- 50 g sűrített paradicsom
- 100 g gomba
Előző este vagy készítés előtt 8 órával marináljuk a húst: kb. 2 cm-es kockákra vágjuk a marha- vagy szarvashúst, egy nagy tálba tesszük. A répát és a gombát felszeleteljük. A hagymát és a szárzellert apróra vágjuk, a császárszalonnát pedig vékony csíkokra. A zöldségeket és a szalonnát hozzátesszük a marhahúshoz. Sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszereket is hozzáadjuk, ráöntjük a vörösbort, összekeverjük, és a hűtőbe tesszük legalább 8 órára. Másnap a páclevet leöntjük a húsról, de nem öntjük ki, később szükség lesz rá. Egy serpenyőben ropogósra sütjük a császárszalonnát, kiszedjük papírtörlőre, felitatjuk róla a felesleges zsírt. A serpenyőből öntsük ki a szalonna zsírjából a felesleget, csak 2 evőkanálnyit hagyjunk benne. A hagymát, a répát és a zellert pároljuk rajta kb. öt percig, míg megpuhulnak. Egy lyukacsos kanállal szedjük ki az olajat lecsepegtetve, tegyük félre. Most a marhahúst tesszük a serpenyőbe, megszórjuk a liszttel és a maradék szalonnazsíron megpirítjuk. Ha minden oldala megpirult a húsnak, kanalazzuk rá a paradicsomszószt, süssük még egy percig. Hozzátesszük a gombát, a félretett zöldségeket, a megsütött császárszalonnát, a maradék marinádot. Alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 50-60 percig főzzük. Akkor készült el, amikor a zöldségek mind puhára főttek és a szaftja megsűrűsödött. Tálaljuk friss leveles zöldségekkel és tört krumplival.
További karácsonyi receptek
- Étvágyhozó húsgolyók Svédországból
- Klasszikus tourtière – quebeci sertéshúsos pite Kanadából
- Rosolli, céklasaláta Finnországból
- Hamis mézeskalács Angliából
- Olasz marharagu
- Diós Stollen (kalács) Németországból
- Fetás rakott krumpli Görögországból
- Tengeri sügér Németországból
- Szárítottgomba-leves Lengyelországból