Receptek Egyiptomból
Ful Medames

1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
221 kcal | 12 g | 5 g | 31 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g paradicsom
- 450 g konzerv lóbab (vagy 200 g szárazbab)
- 1 ek. őrölt kömény
- 1/4 tk. őrölt cayenne-i vagy chilipaprika
- 3 ek. citromlé
- 4 ek. friss petrezselyem
- 20 g olaj
A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk. A babot átmossuk és alaposan lecsepegtetjük. Ha szárazbabot használunk, akkor sóval ízesített vízben főzzük puhára, szűrjük le. A hagymát és a fokhagymát kevés olajon, hirtelen kisütjük egy tapadásmentes serpenyőben, kb. 3-4 perc alatt. A paradicsomot a hagymákhoz adjuk és pirítjuk még ugyanennyi ideig. Hozzátesszük a lóbabot, a köményt és a paprikát, alaposan összekeverjük, közepes hőmérsékleten kb. 10 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, majd a lóbabot törjük össze az edényben krumplinyomóval vagy egy evőkanál hátával. A pürésített lóbabba belekeverjük a citromlevet és a petrezselymet is. Tálaljuk meleg pitával és sok-sok friss zöldséggel.