Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Receptek Marton Adritól

Együnk cukorbetegen is finomat!

Marton Adrienn privátséf, ételstylist, blogger, kétgyermekes édesanya. Teljes életet él. Hogy mi ennek a receptje? Különösen figyel arra, hogy ne csak ízletes ételeket készítsen, hanem az allergiával vagy bármilyen érzékenységgel, betegséggel küzdők számára is választékos étkezési ötleteket adjon.

Illusztráció.
Illusztráció.

Az Accu-Chek termékek magyarországi forgalmazója, a Roche Magyarország Kft. felkérte, hogy cukorbetegeknek találjon ki olyan recepteket, amelyek – Adritól már megszokottan – gyorsan elkészíthetőek, finomak és kreatívan tálaltak.

Adri receptjei a vercukormeres.hu weboldalon megtalálhatók, számuk egyre bővül, így adva tippeket és trükköket a látogatóknak. Az idei együttműködésről Adriennt kérdeztük.

Marton Adrienn receptjei megtalálhatók az alábbi weboldalon:

https://www.vercukormeres.hu/marton-adrienn-receptjei

– Privátséfként hivatásomnak tekintem a tudatos étkezést és az ezzel kapcsolatos edukációt. Célom, hogy megmutassam, hogyan lehet az alapanyagokat úgy összeválogatni a mindennapokban, hogy ne csak finom, de egyben egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Eddig is különösen figyeltem arra, hogy jelezzem receptjeimben az allergéneket, illetve hogy mindig tegyek javaslatot az alapanyagok helyettesítésére annak érdekében, hogy glutén- és tejérzékenyek is fogyaszthassák.

Amikor a Roche megkeresett és megtudtam, hogy az elmúlt 12 évben közel megduplázódott a cukorbetegek száma, úgy döntöttem, komoly energiát fektetek abba, hogy a cukorbetegeknek is minél ízletesebb, gyors és egészséges recepteket készítsek. A cég kiemelt fontosságot tulajdonít mind a betegoktatásnak, mind pedig a megelőző szűrőprogramoknak, amelyek célja a cukorbetegség korai felismerése és a modern terápia terjesztése a szövődmények megelőzése érdekében.

Éppen ezért az Accu-Chek támogatásával elkészült – már 10 videóból álló – sorozat, valamint a Konyhatündér című tévéműsoromban önálló rovatot szenteltünk a cukorbetegek által is fogyasztható kreatív nassolnivalóknak. Bízom abban, hogy olyan ételötleteket adunk ezekkel, amelyek megszínesíthetik a cukorbetegek étkezési szokásait. A videók a vercukormeres.hu oldalon és a közösségi oldalaimon is elérhetők.

– Említetted, hogy szívügyedként kezeled a cukorbetegek támogatását. Miért?

– A családomban mindenki egészséges, viszont a tágabb baráti körömben akadnak olyanok, akik inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdenek. Pontosan tudom, hogy a táplálkozásuk mennyi odafigyelést igényel, mennyire körültekintőnek kell lenniük a dietetikus által meghatározott, esetleg 160 g-os szénhidrátdiéta kapcsán. Bármelyik esetről is beszélünk, az biztos, hogy ez teljes életmódváltással jár.

– Mi mindenre kell odafigyelni egy cukormentes recept megírásakor?

– Az emberek általában azt hiszik, hogy ha a cukrot kiiktatjuk az étrendünkből, máris úgy táplálkozunk, mint egy cukorbeteg. Ez azért ennél sokkal összetettebb. Amikor a recepteket írtam, nagy hangsúlyt fektettem a szénhidrátok mennyiségére és arra, hogy milyen típusúak ezek a szénhidrátok, ugyanis az emberek inzulinérzékenysége a nap különböző szakaszaiban változik. Nem mindegy, hogy gyors, illetve lassú felszívódású szénhidrátot fogyasztunk, és az sem, hogy ezt a nap melyik szakában tesszük.

Illusztráció.

Természetesen nem használtam cukrot egyik receptnél sem, illetve arra is figyeltem, hogy az elkészült ételeknek a szénhidrát- és zsírtartalmuk mellett mekkora a kalóriatartalmuk. A Cukorbetegen is finomat! adásaihoz ebben segítségemre volt egy dieteteikus is, hogy az összetevők, mennyiségek megfeleljenek a cukorbetegek étrendjének.

– Rád jellemző, hogy nagyon kreatívan tálalod az elkészített ételeket, már a látvány árulkodik, hogy finomak. Ez cukormentes ételeknél is kivitelezhető?

– A saját oldalaimon megtalálható receptek is az egészséges táplálkozás jegyében készültek. Kivitelezhető, a videók forgatásakor is remek receptek készültek, gyönyörű tálalásban. Sőt, alig készült el az adott étel, sietnem kellett, hogy lefotózzam, ugyanis a stáb tagjai nagyon várták, hogy megegyék... (nevet).

– Te szoktad mérni a vércukorszintedet?

– Nagyon örülök, hogy ezt megkérdezted. Ez az együttműködés nem csak a cukorbetegségről szól, inkább annak megelőzéséről. A vércukormérőt megelőzési céllal mi is régóta használjuk otthon. Ajánlom egyébként azoknak is, akik hagyományos étrendet követnek, hiszen a rendszeres vércukormérés irányadó lehet abban, hogy az étkezésünket és életmódunkat miképp alakítsuk. Fontos a prevenció, illetve a korai stádiumban való felismerés, hiszen a betegség súlyos következményekkel, szövődményekkel járhat. Ha valaki időben felismeri, életmódot vált és rendszeresen méri a vércukrát: teljes életet élhet.

M.A.

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!