Feltöltés dátuma: 2018.12.13.

Edukáció, edukáció, edukáció!

Illusztráció

A Diabétesz Világnaphoz kapcsolódva a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a MentaPRO Alapítvány évek óta szervez olyan egész napos programot, amelyre a cukorbeteg gyerekeket és családtagjaikat invitálják. Idén a Hajós Alfréd Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek november utolsó szombatján, Budapest tizennegyedik kerületében.

Magyarországon ma minden öt-hatszázadik gyermeket érint az 1-es típusú cukorbetegség. A regisztráltak száma négyezer körül van, őket az ország 28 centrumában gondozzák. A gyerekkori diabétesz előfordulása az elmúlt 25 év alatt háromszorosára nőtt, és míg korábban főleg kamaszkorban jelentkezett, most egyre több a hatévesnél fiatalabb beteg – tudtuk meg a program egyik vendégétől, dr. Tóth-Heyn Péter osztályvezető egyetemi docenstől, az I. sz. Gyermekklinika igazgatóhelyettesétől.

Intergalaktikus érdeklődő a Tudomány Kiadó standján
Intergalaktikus érdeklődő a Tudomány Kiadó standján

A kétszáz körüli résztvevővel zajló rendezvény remek családi program volt. Délelőtt sok közös mozgással, zumbával és kangoo jumpsszal, délután pedig előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, melyek hasznos tudnivalókkal, megerősítéssel szolgáltak az érintettek számára. Találkozni lehetett ifjúsági és felnőtt cukorbeteg élsportolókkal, a kicsik legnagyobb örömére pedig a CosHelp Jelmezes Kórházlátogatók népes csoportja is megjelent.

Muskát Erikának, az egyesület és Kerekes Andreának, az alapítvány vezetőjének szervezőmunkáját sok lelkes önkéntes segítette annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az üzenetük az edukáció fontosságáról. A diabétesszel együtt élni életre szóló feladat, mindig új helyzetekkel és kihívásokkal. Ezekre felkészülni és megtalálni a legjobb megoldásokat csakis folyamatos edukációval lehet, amelyben a szakemberek mellett a civil szervezeteknek is fontos szerepük van.

S. Bonnyai Eszter

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!