Feltöltés dátuma: 2018.12.14.

Joslin-plusz

Aktív élet

Várhegyi József 39 éve él cukorbetegséggel, áprilisban, a Civil Fórumon vehette át elismerését, a Joslin-díjat. Betegségével megtanult együtt élni, odafigyeléssel 76 évesen is aktív életet él, klubokba, kirándulni jár.

Illusztráció

Tipikus tünetekkel jelentkezett a diabétesz nála is, rengeteget ivott és rengeteg folyadék távozott is a szervezetéből.

– Elmentem egy belgyógyászhoz, akit ajánlottak, ő elküldött vizsgálatokra, beutaltak kórházba, ahol tablettával kezdtek el kezelni, először egy tablettával, aztán fél tablettával, végül azt mondták, nem kell egyáltalán. Nagyon lefogytam, erőm sem volt. Végül egy ismerős cukorbeteg ajánlott másik orvost.

Hangsúlyozza, milyen fontos, hogy a megfelelő ellátást megkapja az ember. Amikor betegségét diagnosztizálták, nehéz másfél év kezdődött, hol dolgozott, hol betegállományban volt. A küzdelmes időszak után az orvosváltás hozott javulást állapotában. Inzulint kapott. Kezdetben ijesztőnek találta magát megszúrni, de hamar hozzászokott, ma már teljesen természetes. Amióta Fövényi József doktor úrhoz jár, jó kezekben tudhatja magát.

Munkahelyén nehéz fizikai munkát végzett, szerszámgépgyárban dolgozott szerszámkészítőként.

– Nehéz gépekkel kellett dolgozni, 30-40 kg egyik-másik, egyszerűen nem tudtam egyedül felemelni, segítséget kellett kérnem.

A gépek mozgatása túlságosan nagy fizikai igénybevételt jelentett, munka után sokszor már semmihez nem volt ereje. Ezt a foglalkozást betegsége miatt nem űzhette tovább. Megviselte, hogy szakmájával fel kellett hagynia és rokkantnyugdíjba kellett vonulnia.

Az évek során megtanulta, hogy odafigyeléssel, a megfelelő életmód kialakításával karbantartható a diabétesz. Mára teljesen természetes és magától értetődő számára, ha hosszabb időre tervez elmenni valahová, mindig el kell tenni az inzulinkészletét, illetve megfelelő ételt is készít magának. Büszkén meg is mutatta penjét, amit – szintén cukorbeteg – unokájától kapott. Ő a jó orvosi kezelésnek és betegsége karbantartásának köszönhetően kitűnően van, inzulinpumpát használ, amivel nagyon elégedett.

József azt mondja, ő már nem tudna másfajta eszközt használni, a pent megszokta, karbantartása is rutinná vált, nem feledkezik el rendszeresen cserélni a patront és a tűt.

76 évesen aktívan él, nem otthonülő típus, két egyesületbe is rendszeresen eljár. A hadiárvák klubjának tagjaival havonta találkoznak, jó idő esetén kirándulásokat szerveznek. A cukorbetegek klubjában a sorstársakkal nemcsak a problémáikat tudják megbeszélni, hanem minden kérdésben tanácsot is kaphatnak az egyesület szakértőitől.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2018/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!