Receptsarok – Mexikóból
Spenótos, csirkés sült flautas
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Mexikóról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, amely illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
209 kcal | 17 g | 9 g | 14 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 500 g csirkecombfilé bőr nélkül
- 500 ml sör vagy húslevesalaplé
- 500 ml víz
- 150 g bébispenót
- 150 g félkemény sajt
- 1 tk. paprika
- 1 tk. só
- 1 tk. fokhagymapor vagy 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 tk. chilipor
- 1 db jalapeño paprika
- 5 db 20–22 cm átmérőjű tortilla
- 2 ek. olívaolaj vagy olajspray
- salsaszósz
A sütőt 230 fokra előmelegítjük. A jalapeño paprikát összezúzzuk, a spenótot összevágjuk, és lereszeljük a sajtot. A csirkecombfiléket egy magas falú serpenyőbe tesszük, ráöntjük a sört vagy az alaplét, illetve a vizet. Felforraljuk és puhára főzzük. Kivesszük a combokat és felkockázzuk őket, majd fűszerezzük a paprikával, fokhagymaporral, sóval, őrölt köménnyel, chiliporral. A hús főzőlevének a negyedében a jalapeño paprikát és a spenótot közepes hőmérsékleten 2-3 percig főzzük, vagy amíg a spenót megfonnyad. A tortillákat félbevágjuk, a filédarabokból 1 evőkanálnyit a hosszú felével párhuzamosan eloszlatunk, a tetejére spenótot, majd sajtot rétegezünk. Feltekerjük a tortillát az egyenes felével kezdve. Hajtással lefelé olajjal permetezett tepsire fektetjük az így megtöltött és összetekert flautasokat. A tetejükre is olajat permetezünk, vagy lekenjük. Kb. 20 percig sütjük, amíg ropogósak lesznek, félidőben megfordítjuk őket. Salsaszósszal tálaljuk.