Feltöltés dátuma: 2018.09.12.

Diabéteszesek a Tour de Hongrie-n

Első helyen a sport

Magyarországon 39. alkalommal, augusztus 14. és 19. között rendezték meg a Tour de Hongrie-t, az ország legnagyobb közúti kerékpárversenyét. A 800 kilométeres verseny 5 szakaszból állt, 10 megyét érintett és 100 településen haladt át. Siófoktól indult, Kazincbarcikán zárult, 20 csapat 140 versenyzője vett részt rajta. A verseny magyar történelmében először volt jelen az 1-es típusú cukorbetegekből álló nemzetközi csapat, a Team Novo Nordisk.

Illusztráció
Illusztráció

Team Novo Nordisk

A Team Novo Nordisk tagjai nemzetközi kerékpárversenyeken vesznek részt azzal a küldetéssel, hogy inspirálják és tanítsák a diabétesszel élőket.

A mozgás hatékony eszköz

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében jelentős szerepe van a rendszeres és ellenőrzött testmozgásnak. A könnyedebb, ciklikus mozdulatsorokból álló, egész testet átmozgató és a teljes szív- és érrendszert megdolgoztató mozgásformák, mint például a séta, a gyaloglás, a futás és a kerékpározás, segíthetnek az ideális testsúly elérésében és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében.

A diabétesz súlyos betegség, és sokan azt hiszik, ha előtte sportoltak is, abba kell hagyniuk. Nagy tévedés: a mozgás hatékony eszköz, amely segít a szövődményeket megakadályozni. Erre a tényre kívánják felhívni a betegek figyelmét a Team Novo Nordisk profi kerékpároscsapat tagjai is, akik valamennyien cukorbetegek.

„Nem tudtam, hogy bármi tiltott”

Illusztráció

Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben négy francia, két-két ausztrál, holland és olasz, illetve egy-egy ír, brit, finn, spanyol, argentin és kanadai kerékpáros szerepel. A 23–37 év közötti versenyzők vagy még a betegségük felfedezése előtt, vagy már diabétesszel élve kezdték el sportolói pályafutásukat.

„Amikor kiderült, hogy cukorbeteg lettem, nem tudtam, hogy bármi tiltott lenne. Csak annyit tudtam, hogy a dolgok talán egy kicsit nehezebben fognak menni. Most, évekkel később még mindig a kerékpárom a kedvenc helyem a világon, és mindenkit arra biztatok, hogy sportoljon és mozogjon rendszeresen” – mondta Becky Furuta, a Novo Nordisk csapatának nagykövete.

Illusztráció

Nyíregyházi gyerekek a rajtnál

A Nyír-Diabet Egyesület meghívást kapott a Tour de Hongrie első szakaszára, hogy bíztassák a csapatot. Hajnalban indult Nyíregyházáról a 18 izgatott diabéteszes gyerek, egy órakor pedig Siófokon elkészültek az első emlékfotók a Team Novo Nordisk csapatkamionja előtt. A gyerekek szurkoltak is lelkesen a siófoki rövid szakasz rajtjánál.

Illusztráció

Sosem hipóznak!

Az eredményekre várva kerekasztal-beszélgetésen két 1-es típusú diabéteszes versenyzőt kérdezgethettek a diabétesszel és a versennyel kapcsolatos tapasztalataikról. Az esemény moderátora, Erős Antónia tévés személyiség, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője, aki maga is rendszeresen sportol, megkérdezte: hogyan bírnak verseny közben a hipóval? Többször fel kellett tenni ezt a kérdést, mert a biciklisták nem értették – nem a rossz tolmácsolás miatt. Sosem hipóznak! A folyamatos szenzor ötpercenként küld jelet az órájukra, így jóval a hipó megjelenése előtt már tenni tudnak ellene. Meglepő és tanulságos volt ez, nemcsak a fiatalok számára.

Ezen az első versenynapon az egyik diabéteszes, a francia versenyző, Charles Planet érte el a második legjobb időt.

Illusztráció

El kell felejteni az akadályokat!

Noha az egész élményből nagyon sokat tanulhattak mindannyian, mégis a legtanulságosabb „valaminek az elfelejtése” volt. Méghozzá a leküzdhetetlen akadályoké. A diabéteszes élsportolók megmutatták a gyerekeknek, hogy valóban nincs lehetetlen, és a betegségük ellenére olyan teljes életet élhetnek, mint bárki más, az ajtók előttük sincsenek zárva.

A nyíregyházi gyerekek a Balatonnál töltötték az éjszakát, este közös játék és táncház volt a programjuk. Másnap Zamárdi kalandparkjának egyik érdekessége, a csapat-kalandpálya várta őket. Ennek az a lényege, hogy kizárólag tökéletes együttműködéssel teljesíthető, a Nyír-Diabet Egyesület aktuális alakulata pedig remek szereplést tudhat maga mögött, a csapat kohéziója kiállta a próbát.

Ebéd után a park meglepte őket egy ingyenes kisvasútmenettel, majd hazaindultak.

Az összeállítást készítették:

Herth Viktória, Bodó Bence, Balogh Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

Megjelent a diabetes2018/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!