Receptsarok – Mexikóból
Édesburgonyás enchilada
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Mexikóról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, amely illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
315 kcal | 13 g | 8 g | 49 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 300 g édesburgonya
- 200 g vörösbabkonzerv
- 200 g salsaszósz
- 100 g reszelt cheddar sajt
- 50 g vöröshagyma (1 kis fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 jalapeño paprika
- 1 tk. őrölt chilipaprika
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 csipet Cayenne-bors
- 1 ek. olívaolaj
- 6 db kb. 20–22 cm átmérőjű tortilla
A tortillákat felmelegítjük, hogy könnyebb legyen feltekerni, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Meghámozzuk és felkockázzuk az édesburgonyát. A vöröshagymát felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk. A jalapeño paprikának eltávolítjuk a magházát, majd nagyon finomra aprítjuk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, az édesburgonyát puhára főzzük, leöntjük róla a vizet és krumplinyomóval pürésítjük. Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletűre forrósítjuk az olívaolajat, a hagymákat megpároljuk benne. Amikor aranybarnára sül a vöröshagyma, a felét félretesszük egy tálba, a másik feléhez a serpenyőben hozzáadjuk a jalapeño paprikát, 2-3 percig sütjük. Hozzákeverjük a pépesített édesburgonyát, a babot, a fűszereket, a chilipaprikát, a köményt és a borsot, és nagy lángon 5 percig sütjük. Alaposan elkeverjük, félretesszük. A salsaszósszal a tortillák mindkét felét megkenjük, majd mindegyiket megtöltjük a babos töltelékkel és összehajtjuk. Hajtással lefelé a tortillákat egy sütőtálba helyezzük szorosan egymás mellé. A tetejüket megszórjuk a félretett sült hagymával és a reszelt sajttal. 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad a tetejükön.