Receptsarok – Mexikóból
Chilis joghurtos kuszkusz
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Mexikóról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, amely illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
280 kcal | 10 g | 3 g | 52 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 800 g paradicsom
- 800 g konzerv vesebab
- 400 ml víz
- 300 g kuszkusz
- 300 g piros húsú paprika
- 150 g görög joghurt
- 100 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy piros chilipaprika
- 1 ek. őrölt kömény
- 1 ek. őrölt koriander
- 2 tk. őrölt paprika
- 3 ek. savanyított jalapeño paprika
- 30 g parmezán sajt
- 1 tk. olívaolaj
- friss koriander a díszítéshez
A vöröshagymát, a fokhagymát, a chili- és a jalapeño paprikát apróra vágjuk, a piros húsú paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A parmezánt finomra reszeljük, a babot leöblítjük, lecsepegtetjük. Egy vastag falú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, közepes hőmérsékleten kevergetve sütjük a vöröshagymát, amikor barnulni kezd, hozzáadjuk a fokhagymát, a piros paprikát, a chilipaprikát és a fűszereket: az őrölt köményt, koriandert, paprikát, 1-2 perc kevergetés után hozzáadjuk a paradicsomot és a babot, 18–20 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük. Közben a kuszkuszt egy nagy tálba tesszük, 400 ml forrásban lévő vizet öntünk rá, és megkeverjük. Letakarjuk és félretesszük kb. 5 percre, illetve amíg az összes vizet beszívja. Tálaláshoz a kuszkuszt osszuk el 6 tányérban, a tetejére halmozzunk chilis babot. Szórjuk meg az apróra vágott jalapeño paprikával, locsoljuk meg egy kanál joghurttal, majd szórjunk rá parmezánt. Díszítsük friss korianderrel, majd tálaljuk.