Receptsarok – Mexikóból
Bableves salsával és tortillachipsszel
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Mexikóról olvashattak. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, amely illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma (tortilla és avokádószósz nélkül): | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
346 kcal | 19 g | 5 g | 56 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 900 ml zöldségalaplé
- 600 g paradicsom
- 500 g konzerv vesebab
- 450 g konzerv fekete bab
- 200 g morzsolt kukorica
- 100 g vöröshagyma (1 fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 1⁄2 ek. chipotle (füstölt jalapeño paprika) krém
- 2 ek. olívaolaj vagy olajspray
- 1 tk. őrölt kömény
- 3 db liszttel készült tortilla
- 1 db kisebb avokádó
- 1 db lime
- 1 db friss zöld chilipaprika
- 3 ek. friss koriander
- lime-szeletek a díszítéshez (elhagyható)
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot felkockázzuk. A konzerv babokat leöblítjük és lecsepegtetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy lábost a spray-vel egyenletesen beolajozunk. Közepes hőmérsékletűre felhevítjük az olajat, a hagymákat megpároljuk benne. Ha megpuhultak a hagymák, hozzáadjuk a chipotle krémet és a köményt, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségalaplét és a paradicsomot. Felforraljuk és kb. 15 percig forraljuk, vagy amíg a felesleges lé elfő. Hozzáadjuk a babokat és a kukoricát is, együtt főzzük még további 5-6 percig. A tortillákat kis háromszögekre daraboljuk, mindkét oldalukat olajjal permetezzük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tortilla háromszögeket, úgy, hogy ne fedjék le egymást. Kb. 4-5 perc alatt ropogósra, aranybarnára sülnek. Figyeljünk, mert könnyen megégnek! A szószhoz az avokádót kis kockákra felvágjuk, a chilipaprikának eltávolítjuk a magházát, apróra metéljük, a koriandert kissé aprítjuk, összekeverjük egy tálban. Egy lime levét a rostjával együtt ráfacsarjuk. Tálaláshoz a szószt a tortillachipset és a lime-ot külön tálakban kínáljuk hozzá.