Feltöltés dátuma: 2018.05.19.

Receptsarok – Kínából

Vegetáriánus tekercsek

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.

Illusztráció
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
135 kcal 7 g 4 g 17 g

Hozzávalók 4 adaghoz (12 darab):

  • 1 ek. növényi olaj
  • 200 g friss spenótlevél
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g káposzta
  • 100 g gomba
  • 50 g újhagyma
  • 50 g gesztenye
  • 50 g zsenge cukorborsó héjában
  • 50 g bambuszrügy
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. reszelt gyömbér
  • 1 db nagy tojás
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. sherry vagy rizsbor vagy fehérborecet
  • 1 tk. só
  • 12 rizslap vagy mélyhűtött rétestészta
  • növényi olaj a sütéshez

Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt vagy ­wokot magas hőmérsékletre, és öntsünk bele 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a spenótot, a lereszelt répát, az apróra vágott káposztát és gombát, a vékonyra szelt újhagymát, a felkockázott gesztenyét, a zúzott fokhagymát, a zsenge borsóhüvelyeket, a felaprított bambuszrügyet és a gyömbért, kevergessük 2-3 percig. Egy tálban keverjük össze a felvert tojásokat, a sherryt és a sót, majd öntsük a zöldséges keverékhez. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, könnyedén oszlassuk el rajta az olajat, tegyük félre. A tölteléket osszuk 12 egyenlő adagra. Terítsünk ki egy rizslapot sima felületre úgy, hogy az egyik sarka felénk nézzen. Egy adag tölteléket oszlassunk el kanállal keresztben éppen a rizslap középvonala alatt. Hajtsuk az alsó sarkot a töltelék fölé, a túloldalon hajtsuk be alá. Az oldalsó sarkokat hajtsuk a töltelék fölé, hogy borítékformát kapjunk. Görgessük a tekercset a negyedik sarok felé. Nedvesítsük be a felső sarkot vízzel és nyomjuk le határozottan, hogy lezárjuk. Ismételjük ugyanígy a többi rizslappal is. Az előkészített sütőlapra hajtásokkal lefelé helyezzük rá a rizslapokat. A tekercsek tetejét permetezzük be olajjal. 15–18 percig süssük, amíg a tekercsek aranybarnára sülnek és ropogósak lesznek. Ha már nem forró, tálalhatjuk.

További kínai receptek

Megjelent a diabetes2018/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!