Receptsarok – Kínából
Vegetáriánus tekercsek
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
135 kcal | 7 g | 4 g | 17 g |
Hozzávalók 4 adaghoz (12 darab):
- 1 ek. növényi olaj
- 200 g friss spenótlevél
- 200 g sárgarépa
- 100 g káposzta
- 100 g gomba
- 50 g újhagyma
- 50 g gesztenye
- 50 g zsenge cukorborsó héjában
- 50 g bambuszrügy
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. reszelt gyömbér
- 1 db nagy tojás
- 2 ek. szójaszósz
- 1 ek. sherry vagy rizsbor vagy fehérborecet
- 1 tk. só
- 12 rizslap vagy mélyhűtött rétestészta
- növényi olaj a sütéshez
Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt vagy wokot magas hőmérsékletre, és öntsünk bele 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a spenótot, a lereszelt répát, az apróra vágott káposztát és gombát, a vékonyra szelt újhagymát, a felkockázott gesztenyét, a zúzott fokhagymát, a zsenge borsóhüvelyeket, a felaprított bambuszrügyet és a gyömbért, kevergessük 2-3 percig. Egy tálban keverjük össze a felvert tojásokat, a sherryt és a sót, majd öntsük a zöldséges keverékhez. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, könnyedén oszlassuk el rajta az olajat, tegyük félre. A tölteléket osszuk 12 egyenlő adagra. Terítsünk ki egy rizslapot sima felületre úgy, hogy az egyik sarka felénk nézzen. Egy adag tölteléket oszlassunk el kanállal keresztben éppen a rizslap középvonala alatt. Hajtsuk az alsó sarkot a töltelék fölé, a túloldalon hajtsuk be alá. Az oldalsó sarkokat hajtsuk a töltelék fölé, hogy borítékformát kapjunk. Görgessük a tekercset a negyedik sarok felé. Nedvesítsük be a felső sarkot vízzel és nyomjuk le határozottan, hogy lezárjuk. Ismételjük ugyanígy a többi rizslappal is. Az előkészített sütőlapra hajtásokkal lefelé helyezzük rá a rizslapokat. A tekercsek tetejét permetezzük be olajjal. 15–18 percig süssük, amíg a tekercsek aranybarnára sülnek és ropogósak lesznek. Ha már nem forró, tálalhatjuk.