Feltöltés dátuma: 2018.05.19.

Receptsarok – Kínából

Szecsuáni csirke

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.

Illusztráció
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
248 kcal 32 g 7 g 13 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 450 g csirkemell- vagy -combfilé
  • 1 tk. Shao Hsing fűszerezett rizsbor (vagy száraz sherry vagy fehérborecet)
  • 1 tk. szójaszósz (alacsony nátriumtartalmú)
  • 1 1⁄2 tk. kukoricakeményítő
  • 1⁄2 tk. zúzott fokhagyma
  • 1 ek. repceolaj
  • 6 cm gyömbérgyökér
  • 200 g cukorborsó héjában
  • 25 g szárazon pörkölt mogyoró
  • 1 csomó újhagyma/salottahagyma

Szecsuáni mártáshoz:

  • 3 ek. tyúkhúsleves
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 tk. Chikiang rizsecet vagy balzsamecet
  • 1 tk. szójaszósz
  • ½ tk. szezámolaj
  • ¼ tk. kukoricakeményítő
  • ¼ tk. szecsuáni bors
  • ¼ tk. szárított, morzsolt erős pirospaprika

A szószhoz keverjük össze egy tálban a csirkehúslevest, a paradicsompürét, a rizsecetet, a szójaszószt (gluténérzékenyek olyat használjanak, amelynek a címkéje tanúsítja, hogy gluténmentes), a szezámolajat, a kukoricakeményítőt, a szecsuáni borsot és a csilipaprikát. Tegyük félre, amíg elkészítjük a csirkét (előre is elkészíthetjük, a szecsuáni mártás hűtőben egy hétig is eláll). Egy tálban keverjük össze alaposan a 2-3 cm-es darabokra kockázott csirkemellet, a rizsbort vagy sherryt, a fokhagymát és a kukoricakeményítőt, amelyet előtte egy kis vízben feloldottunk. Melegítsünk fel egy 35 cm átmérőjű, egyenes aljú wokot magas hőmérsékletre, amíg egy csepp víz 1-2 másodperc után elpárolog. A wokot forgatva oszlassuk el az olajat, adjuk hozzá a (mozsárban vagy klopfolóval) jól összezúzott gyömbért és 10 másodpercig süssük. Óvatosan hozzáadjuk a csirkét és szétterítjük a wok falán. Addig sütjük, amíg a csirke elkezd barnulni, ez körülbelül 1 perc. Majd lapos főzőkanállal fél percig tologatjuk a húst a serpenyő közepétől a széle felé. Me­gint szétterítjük a csirkét körülbelül fél percre, folytatjuk a kevergetést, amíg a csirke minden oldalán halványan megpirul, ez körülbelül 1-2 perc. Hozzáadjuk a cukorborsót, 1 percig sütjük. Keverjük fel a szecsuáni mártást, majd öntsük a wokba, kevergessük, amíg a csirke átsül és a szósz elkezd sűrűsödni, ez körülbelül 1⁄2-1 perc. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg mogyoróval, apróra vágott újhagymával vagy salottahagymával.

További kínai receptek

Megjelent a diabetes2018/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!