Receptsarok – Kínából
Szecsuáni csirke
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.

1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
248 kcal | 32 g | 7 g | 13 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 450 g csirkemell- vagy -combfilé
- 1 tk. Shao Hsing fűszerezett rizsbor (vagy száraz sherry vagy fehérborecet)
- 1 tk. szójaszósz (alacsony nátriumtartalmú)
- 1 1⁄2 tk. kukoricakeményítő
- 1⁄2 tk. zúzott fokhagyma
- 1 ek. repceolaj
- 6 cm gyömbérgyökér
- 200 g cukorborsó héjában
- 25 g szárazon pörkölt mogyoró
- 1 csomó újhagyma/salottahagyma
Szecsuáni mártáshoz:
- 3 ek. tyúkhúsleves
- 1 ek. paradicsompüré
- 2 tk. Chikiang rizsecet vagy balzsamecet
- 1 tk. szójaszósz
- ½ tk. szezámolaj
- ¼ tk. kukoricakeményítő
- ¼ tk. szecsuáni bors
- ¼ tk. szárított, morzsolt erős pirospaprika
A szószhoz keverjük össze egy tálban a csirkehúslevest, a paradicsompürét, a rizsecetet, a szójaszószt (gluténérzékenyek olyat használjanak, amelynek a címkéje tanúsítja, hogy gluténmentes), a szezámolajat, a kukoricakeményítőt, a szecsuáni borsot és a csilipaprikát. Tegyük félre, amíg elkészítjük a csirkét (előre is elkészíthetjük, a szecsuáni mártás hűtőben egy hétig is eláll). Egy tálban keverjük össze alaposan a 2-3 cm-es darabokra kockázott csirkemellet, a rizsbort vagy sherryt, a fokhagymát és a kukoricakeményítőt, amelyet előtte egy kis vízben feloldottunk. Melegítsünk fel egy 35 cm átmérőjű, egyenes aljú wokot magas hőmérsékletre, amíg egy csepp víz 1-2 másodperc után elpárolog. A wokot forgatva oszlassuk el az olajat, adjuk hozzá a (mozsárban vagy klopfolóval) jól összezúzott gyömbért és 10 másodpercig süssük. Óvatosan hozzáadjuk a csirkét és szétterítjük a wok falán. Addig sütjük, amíg a csirke elkezd barnulni, ez körülbelül 1 perc. Majd lapos főzőkanállal fél percig tologatjuk a húst a serpenyő közepétől a széle felé. Megint szétterítjük a csirkét körülbelül fél percre, folytatjuk a kevergetést, amíg a csirke minden oldalán halványan megpirul, ez körülbelül 1-2 perc. Hozzáadjuk a cukorborsót, 1 percig sütjük. Keverjük fel a szecsuáni mártást, majd öntsük a wokba, kevergessük, amíg a csirke átsül és a szósz elkezd sűrűsödni, ez körülbelül 1⁄2-1 perc. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg mogyoróval, apróra vágott újhagymával vagy salottahagymával.