Receptsarok – Kínából
Sült karfiol
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
179 kcal | 10 g | 10 g | 13 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 g karfiol
- 1 ek. mogyoróolaj
- 2 nagy tojás jól felverve
- 100 g shiitake gomba (friss)
- 6 szál újhagyma
- 100 g sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 cm gyömbér
- 2 ek. szójaszósz
- 2 ek. pirított szezámolaj
- 100 g cukorborsó
- 1 tk. só
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A karfiol szárait vágjuk ki, a rózsákat aprítsuk fel 2-3 cm-es kockákra. A karfiolt két adagban tegyük konyhai aprítógépbe és addig aprítsuk, amíg búzadarára emlékeztet. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, vékonyan kenjük be olajjal, terítsük szét rajta a karfiolt, süssük körülbelül 15 percig. Félidőben, amikor helyenként elkezd megbarnulni, keverjük át. 10 percig hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk egy tálba. 2 teáskanál mogyoróolajat forrósítsunk fel egy felhevített wokban vagy nagy tapadásmentes serpenyőben. A tojásokat öntsük a wokba és forgassuk, hogy a tojások egy nagy palacsintát formázzanak. Ha szükséges, emeljük fel a szélét, így a meg nem sült tojás a középpontba tud folyni. Ha átsült a tojás, fordítsuk ki egy vágódeszkára. Hagyjuk kihűlni, vágjuk 1 cm-es kockákra. Itassuk fel a wokból az olajat egy konyhai törlővel. Öntsünk bele egy evőkanál mogyoróolajat a wokba, és forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a 1⁄2 cm-es darabokra vágott, tönkjétől megszabadított gombát, a vékonyra szelt újhagymát (egy evőkanálnyit tegyünk félre), a durvára reszelt répát, és süssük körülbelül másfél percig. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát és a lereszelt gyömbért, süssük tovább még egy percig. Ezután beleöntjük a szójaszószt, a szezámolajat, a karfiolt, ½ teáskanál sót, gyakran kevergetve süssük 1-2 percig. Adjuk hozzá a borsót és a félretett felkockázott tojást, kevergessük, amíg átmelegszik. A tetejére szórjuk a maradék újhagymát, rövid időn belül tálaljuk.