Receptsarok – Kínából
Mandulás desszert
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
267 kcal | 12 g | 21 g | 6 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 150 g mandula
- 250 ml friss tej
- hőálló édesítőszer
- 2 tk. zselatinpor
- 500 ml víz
A blansírozott – héjától megtisztított – mandulát daráljuk apróra, megismételhetjük a darálást, ha nem elég finom. (Vagy úgy is elkészíthetjük, ha a héj nélküli mandulát beáztatjuk vízbe, majd konyhai aprítóval mandulalét készítünk belőle.) Egy edénybe öntsük bele a vizet, kevergetve adjuk hozzá a zselatinport, forraljuk fel. Közben tegyük egy másik edénybe a tejet, mandulát, az édesítőszert és forraljuk fel. A még forrásban lévő zselatinhoz adjuk hozzá a másik edény tartalmát folyamatosan kevergetve. Főzzük tovább még 5 percig. Vegyük le a tűzről, öntsük át egy nagy szögletes tálba. Hagyjuk hűlni, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, akkor vehetjük ki, ha teljesen megszilárdult. Fordítsuk ki a tálból, vágjuk fel kis kockákra, tálaljuk szintén felkockázott gyümölcsökkel, például almával, körtével, mangóval, ananásszal.