Receptsarok – Kínából
Könnyű ropogós tekercsek
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
153 kcal | 15 g | 7 g | 9 g |
Hozzávalók 4 adaghoz (8 darab):
- Olajspray
- 2 tk. pörkölt szezámolaj vagy repceolaj
- 250 g sertéskaraj
- 50 g piros kaliforniai paprika
- 1 tk. friss reszelt gyömbér vagy 1⁄4 tk. őrölt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 80 g kínai kel vagy bordás kel
- 50 g szelídgesztenye
- 50 g sárgarépa
- 1 szál újhagyma
- 60 ml ázsiai szezám-gyömbér salátaöntet
- 8 rizslap vagy mélyhűtött rétestészta
- alufólia
A rizslapokat nedvesítsük be, fedjük le vizes ruhával, hogy megpuhuljanak. Egy közepes, tapadásmentes serpenyőben hevítsük fel az olajat közepesen magas hőmérsékletűre. Adjuk hozzá az apróra kockázott vagy ledarált karajt, a felaprított paprikát, gyömbért és a zúzott fokhagymát. Süssük 3-4 percig, amíg a hús kifehéredik, szükség szerint keverjük. Ha darált húst használunk, csepegtessük le a zsírt. Tegyük a serpenyőbe a hús mellé a finomra vágott kínai kelt és gesztenyét, a durvára reszelt répát, felszeletelt újhagymát. Kevergessük, amíg a zöldségek leve elpárolog. Adjuk hozzá a salátaöntetet. Rövid ideig hagyjuk hűlni a tölteléket. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, könnyedén permetezzük be olajjal, tegyük félre. Terítsünk ki egy rizslapot sima felületre úgy, hogy az egyik sarka felénk nézzen. A töltelék nyolcadát oszlassuk el kanállal keresztben éppen a rizslap középvonala alatt. Hajtsuk az alsó sarkot a töltelék fölé, a túloldalon hajtsuk be alá. Az oldalsó sarkokat hajtsuk a töltelék fölé, hogy borítékformát kapjunk. Görgessük a tekercset a negyedik sarok felé. Nedvesítsük be a felső sarkot vízzel és nyomjuk le határozottan, hogy lezárjuk. Ismételjük ugyanígy a többi rizslappal is. Az előkészített sütőlapra hajtásokkal lefelé helyezzük rá a rizslapokat. A tekercsek tetejét permetezzük be olajjal. 15–18 percig süssük, amíg a tekercsek aranybarnára sülnek és ropogósak lesznek. Ha már nem forró, tálalhatjuk.