Feltöltés dátuma: 2018.05.19.

Receptsarok – Kínából

Könnyű ropogós tekercsek

Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
153 kcal 15 g 7 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz (8 darab):

  • Olajspray
  • 2 tk. pörkölt szezámolaj vagy repceolaj
  • 250 g sertéskaraj
  • 50 g piros kaliforniai paprika
  • 1 tk. friss reszelt gyömbér vagy 1⁄4 tk. őrölt gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 g kínai kel vagy bordás kel
  • 50 g szelídgesztenye
  • 50 g sárgarépa
  • 1 szál újhagyma
  • 60 ml ázsiai szezám-gyömbér salátaöntet
  • 8 rizslap vagy mélyhűtött rétestészta
  • alufólia

A rizslapokat nedvesítsük be, fedjük le vizes ruhával, hogy megpuhuljanak. Egy közepes, tapadásmentes serpenyőben hevítsük fel az olajat közepesen magas hőmérsékletűre. Adjuk hozzá az apróra kockázott vagy ledarált karajt, a felaprított paprikát, gyömbért és a zúzott fokhagymát. Süssük 3-4 percig, amíg a hús kifehéredik, szükség szerint keverjük. Ha darált húst használunk, csepegtessük le a zsírt. Tegyük a serpenyőbe a hús mellé a finomra vágott kínai kelt és gesztenyét, a durvára reszelt répát, felszeletelt újhagymát. Kevergessük, amíg a zöldségek leve elpárolog. Adjuk hozzá a salátaöntetet. Rövid ideig hagyjuk hűlni a tölteléket. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, könnyedén permetezzük be olajjal, tegyük félre. Terítsünk ki egy rizslapot sima felületre úgy, hogy az egyik sarka felénk nézzen. A töltelék nyolcadát oszlassuk el kanállal keresztben éppen a rizslap középvonala alatt. Hajtsuk az alsó sarkot a töltelék fölé, a túloldalon hajtsuk be alá. Az oldalsó sarkokat hajtsuk a töltelék fölé, hogy borítékformát kapjunk. Görgessük a tekercset a negyedik sarok felé. Nedvesítsük be a felső sarkot vízzel és nyomjuk le határozottan, hogy lezárjuk. Ismételjük ugyanígy a többi rizslappal is. Az előkészített sütőlapra hajtásokkal lefelé helyezzük rá a rizslapokat. A tekercsek tetejét permetezzük be olajjal. 15–18 percig süssük, amíg a tekercsek aranybarnára sülnek és ropogósak lesznek. Ha már nem forró, tálalhatjuk.

További kínai receptek

Megjelent a diabetes2018/2. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!