Receptsarok – Kínából
Csurgatott tojásleves csirkehússal
Idén lapunk minden számában egy-egy nagyobb országot vagy régiót tervezünk körbejárni a diabétesz kapcsán, most Kínáról olvashattak lapunkban. Szeretnénk ezt a kitekintést a konyhában is megmutatni, olyan más ízvilágot hozni, ami könnyen illeszthető a diabéteszes étrendhez.
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
162 kcal | 20 g | 5 g | 9 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 l tyúkhúsleves vagy zöldség alaplé
- 2,5 cm gyömbérgyökér
- 1 csokor újhagyma
- 2 tk. mirin (rizsbor) vagy sherry
- 250 g csirkemellfilé
- 1 tk. pirított szezámolaj
- 4 ek. kukoricakeményítő
- 1⁄2 tk. frissen őrölt fehérbors
- 1⁄2 tk. só
- 3 nagy tojás jól felverve
- 1 csokor vízitorma, gyökér nélkül (elhagyható)
Az apróra kockázott csirkehúst, a szezámolajat, egy evőkanál kukoricakeményítőt, a sót és a fehérborsot keverjük össze egy edényben, felhasználásig rakjuk be a hűtőbe. A gyömbért és a hagymát szeleteljük vékonyra, majd egy lábosban keverjük a húsleveshez, és forraljuk fel. Takarjuk le, vegyük vissza közepesre a hőmérsékletet, kb. 20 percig főzzük. Húzzuk le a tűzről, szűrjük át egy edénybe, hogy eltávolítsuk a gyömbért és a hagymát. A leszűrt levest öntsük vissza a lábosba, keverjük hozzá a mirint. Negyed bögre vízben oldjunk fel 3 evőkanál kukoricakeményítőt. A levest tegyük vissza főni közepes hőmérsékleten, adjuk hozzá a feloldott kukoricakeményítőt is, kevergessük, amíg el nem kezd sűrűsödni, kb. 4 percig. Adjuk hozzá a csirkehúst, főzzük, amíg megpuhul. A tojásokat jól verjük fel, majd apránként csurgassuk a leveshez kevergetés közben, hogy vékony főtt tojáshártyákat kapjunk. Óvatosan keverjük bele a vízitormát.