Kard Éva receptje
Szezámmagos csirkemell brokkolipürével
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
314 kcal | 39 g | 14 g | 7 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g csirkemellfilé
- só
- őrölt színes bors
- szerecsendió
- 2-3 tk. magos dijoni mustár
- 50 g szezámmag
- 2 ek. olívaolaj
A brokkolipüréhez:
- 500 g brokkoli
- 100 g vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csokor koriander (vagy petrezselyemzöld)
- só
- 1 tk. ételízesítő
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 ek. tejföl (12%-os)
A csirkemellet vágjuk fel vékonyabb szeletekre, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, vékonyan kenjük meg mindkét oldalát mustárral, és forgassuk bele a szezámmagba. Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják. Egy grillserpenyőben hevítsük fel az olajat, helyezzük bele a csirkemellet, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük pirosra (a szezámmag a sütés vége felé elkezd majd pattogni). A brokkolirózsákat vágjuk le a szárról, és tegyük félre. A visszamaradt szárrészt vékonyan hámozzuk meg, daraboljuk fel, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, a szódabikarbónával, és főzzük félpuhára. Ekkor adjuk hozzá a félretett rózsákat, és főzzük puhára (a szódabikarbónától szép zöld marad a brokkoli, de ízlés szerint el is hagyható). Amikor a brokkoli puhára főtt, szűrjük le, adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott koriandert (v. petrezselyemzöldet), és robotgéppel keverjük simára (a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a püré). Tálaláskor helyezzük tányérra a szezámmagos csirkemellszeleteket, kanalazzuk mellé a brokkolipürét, és úgy kínáljuk.