Feltöltés dátuma: 2017.11.11.

Több mint 40 éve cukorbetegséggel élők országos találkozója

Diabétesz Hétvége Egerben

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 2006 óta szeptember harmadik hétvégéjén minden évben megrendezi az Egri Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót, amit most a több mint 40 éve cukorbetegséggel élők országos találkozója tett még szebbé.

Illusztráció.

Pénteken, az első napon már több mint száz sorstársunk vett részt a fogadáson a városháza dísztermében, ahol az egyesület elnöke, Jakabné Jakab Katalin és Szucsik György tanácsnok, a városi szociális és családügyi bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Majd az egri Markhot Ferenc Kórház orvos igazgatója, dr. Maszárovics Zoltán, a rendelőintézet és a diabetológia igazgatója, dr. Harcsa Eleonóra fogadta a veterán cukorbetegeket a kórház dísztermében, Eger egyik legszebb és legrégebbi barokk termében, ahol 1726-ban a kórház első kórterme volt, majd az irgalmas rend ebédlője.

Igazgató asszony a kórház és egyesületünk 20 éves sikeres együttműködését méltatta, az igazgató úr pedig kórházunk történetét mesélte el. Dr. Domboróczki Zsolt, kiváló diabetológusunk sok részletre kiterjedő előadást tartott a cukorbetegségről. Délután a városháza üvegtermében ismerkedtünk egymással, és a betegségünkkel kapcsolatos tanulságos történeteinket meséltük el.

Vacsora után betoppantak a Kárpátaljai Diabétesz Klub vezetői. Klubjuk egy évvel ezelőtt, az egri találkozón alakult. Simon Klára vezető elmesélte az ottani cukorbeteg-gondozás nehézségeit. Az estét Bíró József Pro Agria díjas tagtársunk, az egri „Vak Zongorista” csodálatos koncertje tette kerekké, majd egy rövid sétára kalauzoltuk sorstársainkat a gyönyörűen kivilágított belvárosban.

Illusztráció.

Másnap délelőtt 20 partner cukorbeteg-szervezet érkezett a Bartakovics Béla Közösségi Házba a XII. Egri Nemzetközi Cukorbeteg Találkozóra, az ország minden részéből és a határon túlról is. Megnyitottuk Miksi István, jászárokszállási sorstársunk gyönyörű festménykiállítását, bizonyítva, hogy az ember cukorbetegen is képes csodálatos dolgokat alkotni, amivel másoknak is örömet szerez. Utána 12 óráig a „veterán” cukorbetegek mutatkoztak be. Megérkezett dr. Kerényi Zsuzsa kiváló dia­betológus sorstársunk, egyesületünk régi jó barátja. Majd a részt vevő szervezetek képviselői külön munkaebéden vettek részt, amit sajtótájékoztató zárt.

Ebéd után, 14 órakor Habis László polgármester és Kiss Renáta, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója köszöntötte a több mint 400 résztvevőt. Kivetítőn is közvetítettük az eseményt, mert nem fértünk el a hatalmas díszteremben sem. Ezután dr. Kerényi Zsuzsanna tartott szemléletes és szívhez szóló előadást, amely mindenkit elkápráztatott és elgondolkodtatott. A másnapi városnézésre már én is egy rég nem hordott, csinos gyógycipőben vittem a sorstársakat! Uzsonnára a Diabetes újság receptversenyén 3. helyezést elért csokis zabgolyót készítettük el, hogy sorstársaink is megkóstolhassák. A Diabétesz Hétvégén, szombaton és vasárnap 500 vércukormérést is végeztünk, mindenkinek, aki betért hozzánk. Uzsonna után a partner egyesületek bemutatkozása következett, majd egyesületünk 2009-ben, a Diabetes újság 20. évfordulójára alapított Mézvirág kórusa és egyesületünk ifjú tehetségei mutatkoztak be a közönségnek. Zárásként együtt énekeltük el a partner szervezeteink évek alatt közös himnuszává vált, „Összetartozunk” című dalt: „Volt már pár utunk, és sok mindent tudunk, de a legfőképpen azt, hogy összetartozunk!”

Vacsora után a Bazilikában a találkozó résztvevői áldást kaptak a szentmisén és gyönyörű orgonakoncertet is hallgathattunk. Az estét a Cukorbetegek Bálja zárta, ahol mindenki mindenkivel beszélgetett és táncolt, új barátságok köttettek, a régiek pedig még erősebbé váltak.

Az utolsó napon bemutattuk egyesületünk Dobó téri tanácsadó irodájának munkáját, ahol Egészség-szigetet rendeztünk be nyilvános szűrésekkel és tanácsadással. A vendégeinkkel pedig városnézésre indultunk, megtekintettük az érseki palotát is. Utána az egerszalóki sódombhoz kirándultunk, amely különleges látványosság, ezen kívül csak kettő ilyen van a világon, az USA-ban és Törökországban. Végül a Szépasszonyvölgyben volt a búcsúebéd és az emléklapok kiosztása. Környékünk nevezetes Stühmer cukormentes tortájával zártuk a találkozót, hogy mindenki jó szájízzel távozzon Egerből. A rengeteg pozitív visszajelzés szerint ez sikerült is. Amellett, hogy sokat tanultunk a szakemberektől és egymástól, jól éreztük magunkat.

A találkozón a veterán cukorbetegektől hallottunk tanulságos, érdekes történeteket. Kérjük minden veterán és nem veterán sorstársunkat, akinek van még ilyen a tarsolyában, küldje el számunkra és egy kiadványban közzétesszük sorstársaink okulására.

Jakabné Jakab KatalinCEE elnök

Megjelent a diabetes2017/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!