Feltöltés dátuma: 2016.12.15.

Borjúszűzpecsenye zöldséges hajdinával és kagylóval

Illusztráció

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
400 kcal 33 g 20 g 42 g

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 kg borjúszűz,
  • 10 dkg só,
  • 1 dl olívaolaj,
  • 40 dkg hajdina,
  • 3 db színes kaliforniai paprika,
  • 1 cs. korianderlevél,
  • 20 dkg kagyló (fekete kagyló, vongole stb.),
  • 1 cikk fokhagyma,
  • 1 db babérlevél,
  • 1 db kicsi fej vöröshagyma

A borjúszüzet megmossuk, lehártyázzuk, a kisebb húsdarabokat levágjuk róla, sütésig hűtőbe rakjuk.

A hajdinát hideg vízzel alaposan átmossuk, érdemes pár órára beáztatni, a vizet leönteni róla, majd újra átmosni.

Egy lábasba kb. 1 l vizet öntünk, 1 cikk fokhagymát késsel szeletekre vágunk, a vöröshagymát megmossuk, de nem pucoljuk, késsel kicsit bevagdossuk annyira, hogy ne essen szét, 1 db babérlevelet kicsit nyílt lánggal megégetünk, majd a sóval együtt mindent belerakunk a vízbe, felfőzzük kb. 10 percig, és a levéből 2 dl-t lábasba kiszedünk, félretesszük.

A beáztatott, átmosott hajdinát óvatosan a forrásban levő vízbe öntjük, majd nagyon lassan főzzük, érdemes a víz sósságát figyelni és a kívánt ízt főzés közben beállítani.

Míg fő a hajdina, a paprikákat megmossuk, csumáját, erezetét, magjait eltávolítjuk, a húsukat apró kockára vágjuk.

A koriandert megmossuk, leveleire szedjük, és éles késsel apróra vágjuk.

A borjúszüzet kivesszük a hűtőből, szárazra töröljük, olívaolajjal körbekenjük, és forró serpenyőben erősen körbekérgezzük, tepsibe átrakjuk, 200 fokon 6-10 percig sütjük a hús vastagságától függően.

Míg sül a hús, a hajdinát leszűrjük, lecsepegtetjük. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, 2-3 perc alatt jól megpirítjuk a paprikákat, végén a koriandert is belerakjuk, és a hajdinával összekeverjük, sóval utánízesítjük.

A húst kivesszük a sütőből, és 5-8 percig pihentetjük.

A főzőlevet, amit külön tettünk, felforraljuk, beletesszük a megtisztított kagylókat, és fél percig hőkezeljük.

Tálalás: A köretet ízlésesen tányérra szedjük, a pihentetett húst szeleteljük és a köret mellé rakjuk, durva tengeri sóval finoman megszórjuk, a fél percig hőkezelt kagylókat frissen a főzőlevéből kiszedve a köret mellé helyezzük.

Megjelent a diabetes2016/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!