Borjúszűzpecsenye zöldséges hajdinával és kagylóval
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
400 kcal | 33 g | 20 g | 42 g |
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1 kg borjúszűz,
- 10 dkg só,
- 1 dl olívaolaj,
- 40 dkg hajdina,
- 3 db színes kaliforniai paprika,
- 1 cs. korianderlevél,
- 20 dkg kagyló (fekete kagyló, vongole stb.),
- 1 cikk fokhagyma,
- 1 db babérlevél,
- 1 db kicsi fej vöröshagyma
A borjúszüzet megmossuk, lehártyázzuk, a kisebb húsdarabokat levágjuk róla, sütésig hűtőbe rakjuk.
A hajdinát hideg vízzel alaposan átmossuk, érdemes pár órára beáztatni, a vizet leönteni róla, majd újra átmosni.
Egy lábasba kb. 1 l vizet öntünk, 1 cikk fokhagymát késsel szeletekre vágunk, a vöröshagymát megmossuk, de nem pucoljuk, késsel kicsit bevagdossuk annyira, hogy ne essen szét, 1 db babérlevelet kicsit nyílt lánggal megégetünk, majd a sóval együtt mindent belerakunk a vízbe, felfőzzük kb. 10 percig, és a levéből 2 dl-t lábasba kiszedünk, félretesszük.
A beáztatott, átmosott hajdinát óvatosan a forrásban levő vízbe öntjük, majd nagyon lassan főzzük, érdemes a víz sósságát figyelni és a kívánt ízt főzés közben beállítani.
Míg fő a hajdina, a paprikákat megmossuk, csumáját, erezetét, magjait eltávolítjuk, a húsukat apró kockára vágjuk.
A koriandert megmossuk, leveleire szedjük, és éles késsel apróra vágjuk.
A borjúszüzet kivesszük a hűtőből, szárazra töröljük, olívaolajjal körbekenjük, és forró serpenyőben erősen körbekérgezzük, tepsibe átrakjuk, 200 fokon 6-10 percig sütjük a hús vastagságától függően.
Míg sül a hús, a hajdinát leszűrjük, lecsepegtetjük. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, 2-3 perc alatt jól megpirítjuk a paprikákat, végén a koriandert is belerakjuk, és a hajdinával összekeverjük, sóval utánízesítjük.
A húst kivesszük a sütőből, és 5-8 percig pihentetjük.
A főzőlevet, amit külön tettünk, felforraljuk, beletesszük a megtisztított kagylókat, és fél percig hőkezeljük.
Tálalás: A köretet ízlésesen tányérra szedjük, a pihentetett húst szeleteljük és a köret mellé rakjuk, durva tengeri sóval finoman megszórjuk, a fél percig hőkezelt kagylókat frissen a főzőlevéből kiszedve a köret mellé helyezzük.