Feltöltés dátuma: 2016.02.10.

Már Magyarországon is megelőzhető a hipoglikémia

A hasnyálmirigy működését utánzó inzulinpumpa

Augusztus óta már Magyarországon is elérhető a hasnyálmirigy működését utánzó inzulinpumpa. Kifejlesztésének célja az volt, hogy a cukorbetegek – a hipoglikémiák megelőzésével – jobban ellenőrzésük alatt tudják tartani vércukorszintjüket. Ez az első rendszer a világon, amely automatikusan leállítja az inzulin adagolását, amint az érzékelő alacsony vércukorszintet jelez, és automatikusan újraindítja az adagolást, ha a vércukorszint emelkedő tendenciát mutat.

Illusztráció.

Az 1-es típusú diabétesz jelenleg nem gyógyítható, így a kezelés arra irányul, hogy a vércukorszintet az egészségeshez közeli értéken tartsa, a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Ezt rendszeres inzulinadagolással lehet elérni inzulintollal vagy inzulinpumpával.

Az inzulinpumpa egy kis készülék, amellyel az inzulin folyamatosan adagolható, így nem kell rendszeresen injekciózni, hanem a készülék – vércukorszint-ellenőrzés mellett – folyamatosan a megfelelő mennyiségű inzulint adagolja, a beteg beállításai szerint. Az inzulinpumpát 1-es típusú cukorbetegséggel élő felnőttek, tinédzserek és (szülői felügyelet mellett) gyerekek is használhatják.

– Nem mindenkinek feltétlenül a pumpa a megfelelő megoldás. Az orvosnak olyan kezelést kell javasolnia a 1-es típusú diabéteszes betegeknek, hogy a jó anyagcserekontroll mellett jó életminőséget, megelégedettséget és sikert hozzon párhuzamosan a depresszió, feszültségek kialakulásának elkerülésével. Gyakori hipoglikémiák esetén viszont kifejezett figyelmet kell fordítani a beteg oktatására és igénybe kell venni a technológia segítségét, az inzulinpumpát és a folyamatos cukormonitorozást a jobb életminőség biztosításához – mondta a készülék bemutatóján dr. Kocsis Győző, a Péterfy Sándor utcai kórház diabetológusa.

A forradalmian új inzulinpumpát arra tervezték, hogy segítséget nyújtson a cukorbetegeknek a jobb cukorkontroll megvalósításában, ezzel csökkentve a hipoglikémiás események kockázatát.

– Amellett, hogy a gyakori hipoglikémiás események hosszú távon komoly állapotromlást okoznak, sokszor mély nyomokat hagynak bennünk, diabéteszes betegekben. Még akkor is lehetetlen az ébrenlét során előforduló hipoglikémiára mindig kellő időben és megfelelően reagálni, ha jó szenzorokkal rendelkezünk a tünetek felismerésében. Az alvás során jelentkező hipoglikémiával szemben pedig tehetetlenek vagyunk, s ez nagy félelemforrás. Emiatt nagy biztonságot nyújt nekem a MiniMed 640G pumpa SmartGuard funkciója, ami dinamikusan felfüggeszti és automatikusan újraindítja az inzulinadagolást – foglalta össze tapasztalatait dr. Láng Barbara, 1-es típusú cukorbeteg, az új típusú pumpa használója.

– Az új inzulinpumpánkat használó betegeknek több előnyt is nyújthat a készülék, pl. a Bólusvarázsló funkció segít meghatározni a beadandó inzulin mennyiségét, figyelembe véve a szervezet aktuális vércukorszintjét, inzulinszintjét, valamint az elfogyasztandó szénhidrát mennyiségét – mondta Tamás Viktor, a Medtronic Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Megjelent a diabetes2015/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!