Feltöltés dátuma: 2015.12.22.

Sebápolás

Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!

Mire figyeljen sebe ápolásánál?

Sebbel élő beteg otthoni teendői:

 • Ha fél vagy idegenkedik saját sebe kötözésétől, kérjen segítséget, pl. családtól vagy rokontól, illetve családorvosától, aki elrendelheti Önnek az otthoni szakápolást, benne a szakszerű kötözést.
 • Lehet seb olyan testtájon, amit a beteg nem ér el, ilyenkor elkerülhetetlen a segítség a mosdatáshoz és a kötéscseréknél.
 • A kötéscsere menetét végiggondolva minden szükséges eszközt az alkalmazás sorrendjében kézközelbe kell helyezni. A beteget kötözése közben nem célszerű magára hagyni. Határozott, tudatos mozdulatokkal lehet a kötéscsere közben fellépő fájdalmat minimalizálni és a folyamatot gyorsan megvalósítani.
 • A sebes betegeknek ugyanúgy kell fürödniük, mosdaniuk, mint a seb nélkülieknek. Javasoljuk, hogy a kötszerek védelme érdekében helyezzen a kötszerek tetejére vízhatlan anyagot vagy folpack fóliát. Meg kell óvni a kötszert a fürdővíztől. Ha kívülről átázik a kötszer, akkor muszáj lecserélni.
 • Nem baj, ha a sebet csapvíz éri. Otthoni körülmények között a sebes testtájat nem szabad áztatni.
 • A sebkörnyék lemosása után lehet a használt kötszert eltávolítani és odakészített jól lemosható tálcára vagy elégethető papírra, zacskóba tenni. Tilos a használt, váladékkal telt kötszert például az ágyra vagy szekrénykére fektetni!

A kötéscsere folyamata:

 • Letekerjük az öntapadó kötésrögzítőt vagy a ragasztót. A hypoallergén ragasztót úgy célszerű eltávolítani, hogy egy benedvesített papírzsebkendőt végighúzunk a ragasztó tetején. A ragasztó le fog válni a sebkörnyéki bőrről.
 • Leemeljük a kötszereket. Számolni kell azzal, hogy a váladékkal telt kötszer látványa nem szép, szaga van. Óvatos kötszereltávolítást igényel a seb, amely közepesen és erősen váladékozik. A folyó váladéktól meg kell óvni az ágyneműt és a beteg ruházatát.
 • Az elmaradt/kihagyott kötéscserék esetén előfordulhat, hogy a sebváladék megszárad, a kötszer beleragad a sebágyba. Ekkor sem szabad áztatgatni! A feláztatott sebváladék nem kívánatos része kerülhet a sebbe és a sebkörnyéki felpuhult bőrbe, tovább növelve a seb méretét és a fertőzésveszélyt. Ha fiziológiás sóoldattal (patikában kapható) megnedvesítjük, feltépés nélkül kerülhet le a fedőkötés.
 • Az elhasznált kötszert bele kell tenni a kikészített zacskóba.
 • Ezután le lehet mosni a sebkörnyéket, és speciális sebtisztító spray fújható a sebágyba is. Elsősorban fiziológiás sóoldat ajánlott. Könnyen alkalmazható a Stericlens spray forma. Keresse a gyógyszertárban az Octenilin sebmosó oldatot vagy sebgélt! A jódmentes Octenisept sebfertőtlenítő oldatot azok is használhatják, akik jódérzékenyek.
 • Bőr- és nyálkahártya-fertőtlenítő szereket használjon! Kerülje a klórt, pl. hipoklorit oldat, vagy oxidatív ágenseket tartalmazó hidrogén-peroxid-tartalmú szereket. Ezeknél az ép szövet roncsolásának veszélye nagy, és a gyógyuláshoz szükséges növekedési faktorok vesztésével kell számolni!
 • Semmivel ne nyúljon a sebágyba, de a sebkörnyékről felitathatja a lemosó fiziológiás sóoldatot.
 • Ne dörzsölje se a sebet, se a sebkörnyéket!
 • A kezelőorvos által elrendelt kötszereket az utasítás szerinti sorrendben helyezze a sebágyra úgy, hogy a kötszer az ép bőrön, a sebszélnél szélesebben helyezkedjen el, majd rögzítse öntapadó kötésrögzítő pólyával vagy ragasztóval!

Soron kívül fel kell keresnie kezelő szakorvosát, ha az alábbi változások következnek be:

 • magas láz vagy hidegrázás,
 • nagyfokú fájdalom vagy feszülés a sebkörnyéken,
 • duzzanat és feltűnően sok váladék.

Sebápolási centrumaink professzionális sebkezelő szakemberei szakszerű sebápolással segítik a gyógyulását és ápolási tanácsokkal látják el.

Rising Károlyné

Megjelent a diabetes2015/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!