A konyhafőnök ajánlata
Cukorbetegként a konyhában
Éppen egy évvel ezelőtt, tavalyi utolsó számunkban ismerkedhettek meg Pap Márkkal, egy belvárosi négycsillagos hotel vezető séfjével, sorstársunkkal. Cukorbetegként a konyhában – nehéz is, könnyű is, ahogy fogalmazott az akkori interjúban. Nehéz, mert sok a kísértés, könnyű, mert ért a főzéshez, így a szakszerű diétát is egyszerű megvalósítania.
Nem tudom, tradíció lesz-e belőle, hogy minden decemberben meglátogatjuk Márkot, mindenesetre most visszamentünk hozzá
— Hála az isteni gondviselésnek, az étrendváltoztatásnak, a feleségem és kollégáim maximális támogatásának, kis mozgás beiktatásának és nem utolsósorban a kezelőorvosomnak, jelenleg nagyon minimálisra sikerült lecsökkenteni az inzulinadagokat, olyannyira, hogy az ebéd előtti teljesen kimarad. Tisztában vagyok azzal, hogy ez csak átmeneti állapot, de remélem, minél tovább fenn tudom tartani
— Mi a lényege az étrendváltoztatásának?
— Az elmúlt egy évben nagyon sok ételt készítünk otthon saját kezűleg: kenyeret csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztből, édességeket, fagylaltot édesítőszerrel, rengeteg gyümölcsből. Vásároltam egy fagyigépet, nagyon profi házifagyit lehet vele gyártani. Így sokkal kevesebb tartósító-, állományjavító szert és adalékanyagot fogyasztunk
— Ön okosan fogadta annak idején cukorbetegségének tényét. Az idő múlásával hogyan változott a „viszonyuk”?
— Úgy érzem, sikerült beépítenem a hétköznapokba a diabétesszel járó kötelezettségeket. Nem egyszerű, de meg lehet szokni. Amit nagyon fontosnak tartok: minél kevesebb kompromisszumot kössek! Sajnos néha én is „bűnözök”, de ha mindent tudatosan csinál az ember, és nem billen át a másik oldalra, akkor nagyon jól kezelhető a cukorbetegség
— Jól tudom, hogy a munkahelyén is történtek változások?
— Azért, hogy könnyítsem a hozzánk betérő, hozzám hasonlóan diabéteszes vendégek választását, a tavaszi-nyári étlapon néhány ételnek feltüntettük a legfontosabb tápanyag- és energiaértékeit. Így – csúnya kifejezéssel – számolható volt az étel. Karácsonyi ajándékként a Diabetes olvasóinak néhány diétás és ízletes, otthon is elkészíthető étel receptjét nyújtom át: