Feltöltés dátuma: 2014.11.03.

Diabetes 25

Vendégszemmel – vezércikk helyett

Először meglepett a résztvevők sokasága, azután a regisztráció gördülékenysége, a szívélyes fogadtatás annak ellenére, hogy kívülálló érdeklődőként érkeztem a rendezvényre. Mire a nagyterembe jutottam az ország legtávolabbi részeiből is érkező emberek sokadalmán keresztül, megérintett az a családias légkör, amely sugárzott a résztvevők arcáról.

Dr. Vándorfi Győző főorvos úr már a 70-es évek végén felismerte, hogy a cukorbetegek hatékony, a szakmai szempontokat, a betegek érdekeit és saját célkitűzését kielégítő gondozását nem lehet a betegek, a gondozó orvosok és asszisztensek oktatása nélkül megvalósítani. Nem kisebb felismerés volt részéről a folyóirat elindítása, amely mára a gondozó személyzet, a betegek, a támogatók és a gyógyászatisegédeszköz-gyártók véleményformáló fórumává vált. Ha a Diabetes atyjadr. Vándorfi főorvos, akkor – máig folyamatosan – anyja Herth Viktória főszerkesztő. Képes beszámolójában ő részletes tájékoztatást adott a sajtóorgánum kezdeti lépéseiről, bővüléséről, az egyes számok nem mindig zökkenőmentes megjelenéséről, a sikerekről, a cukorbetegek körében az elfogadottságáról. Nem tudom megjegyzés nélkül hagyni a beszámoló nyelvi szabatosságát, retorikai felépítését és érthetőségét.

Gyönyörködhettünk Veszprém Város Vegyeskara fiataljainak produkciójában (vezényelt Erdélyi Ágnes). Nem mindennapi élménnyel gazdagította a hallgatóságot a Benkó Dixiland Band előadása. Osztozom Herth Viktória anyai büszkeségében, nagyobbik fia a Benkó Dixilend Band ösztöndíjasaként mint bendzsós, kisebbik fia pedig a Vegyeskar tagjaként tette családiasabbá a rendezvényt.

rendezvény professzionális szervezését már a programfüzet elárulta: áttekinthetősége, világos szerkesztése a könnyű eligazodást segítette. A lebonyolítás fegyelmezettsége példamutató volt. Minden program időre befejeződött, a gondozottak szereplése életszerű, minden megnyilvánulás lényegre törő volt.

E hasábokon szeretnék ismét köszönetet mondani dr. Vándorfi főorvos úrnak egy 1991-ben az Őrvidéken (Ausztria) rendezett edukáció témájú orvosi továbbképzésen való részvétel lehetőségéért, mert az ott hallottak nyugdíjba vonulásomig döntő módon befolyásolták a szemléletemet a cukorbetegek gondozásában.

Örülök, hogy részt vehettem egy országra kiterjedő nagy család évfordulós ünneplésében. Gratulálok mindenkinek, aki a rendezés gigantikus munkájában részt vett! Tiszteletteljes elismerésem a gyors, udvarias és türelmes kiszolgálásért a vendéglátásban részt vevőknek.

Dr. Bertalan Gyula, nyugdíjas háziorvos

Megjelent a diabetes2014/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!