Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2014.10.07.

Mennyi tesztcsík írható fel az inzulinnal kezelteknek?

Illusztráció

Olvasói kérdés

Jogosan bírálja-e felül a gyógyszertár az orvos által felírt gyógyszermennyiséget? Konkrétan, a saját gondom: inzulinos cukorbeteg vagyok, napi négyszer szúrom magam. Az orvos havonta felírja a 3 doboz tesztcsíkot, de két hónapja a gyógyszertár NEM adja ki, csak kettőt. Kérdésemre, hogy miért, azt válaszolják, hogy „a gép nem engedélyez többet”. Ez számomra érthetetlen! Nekem két doboz tesztcsík nem elegendő. Tudtommal a jogszabály azt írja elő, hogy aki négyszer vagy többször szúrja magát, annak „három hónapra kilenc doboz tesztcsík írható fel”. Mit tehetek?
Gy. A.

Válasz röviden

Lehet, hogy igaza van a patikának, de lehet, hogy nem.

Olvasónk kiválóan tudja a jogszabályt, napi négyszeri vagy annál többszöri inzulinadás esetén 3 hónapra 9 doboz tesztcsík írható fel, tehát orvosa havonta felírhat 3 dobozzal. De lehet, hogy a patikának is igaza van! Ugyanis a darabszám mellett az orvosnak a vényen azt is jelölnie kell, hogy milyen jogcímen lett a gyógyászati segédeszköz felírva. Olvasónk esetében, napi négyszeri inzulinadáskor a tesztcsík kiemelt támogatással írható fel, ezt a recepten az „eü. kiemelt” rubrika beikszelésével kell jelölni, csak ebben az esetben adható ki 3 doboz tesztcsík. Hiába szerepel a recepten a mennyiség rovatban 3 db, ha orvosa nem megfelelő jogcímet ikszel be (pl. „általános” vagy „eü. emelt”), a patika nem adhat ki 3 dobozzal, csak kettővel.

Ellenőrizze, hogy orvosa a megfelelő jogcímet jelölte-e be a recepten (ez az „eü. kiemelt.”)! Ha igen, a patika köteles kiadni a 3 doboz tesztcsíkot. Ha receptjén véletlenül rossz jogcím lett megjelölve, akkor háziorvosát kérje meg ennek módosítására.

Segítségképpen mellékelek egy megfelelően kitöltött receptfejrészt, napi négyszeri inzulinnal kezelt beteg részére, akinek 3 doboz tesztcsíkot írtak fel. Ezen a jogcímek rovatban az „eü kiemelt” rész van bejelölve.

Röviden összefoglalnám a tesztcsíkok felírhatóságát

Tesztcsík támogatottan csak a napi kétszer vagy többször inzulint kapó betegeknek jár. Napi egyszeri inzulinkezelésben részesülő, valamint a tablettás cukorbetegek tesztcsíkhoz sajnos csak teljes áron juthatnak hozzá.

Felírási jogosultsága a diabetológiai szakrendelés szakorvosának, valamint szakorvos javaslatára a beteg háziorvosának is van, a szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama 12 hónap.

A tesztcsíkok – támogatott vércukorszintmérőkhöz – jelenleg 80 százalékos támogatást élveznek egységesen, a felírás jogcímétől függetlenül. Napi kétszeri inzulinadás esetén 3 hónapra 2 doboz tesztcsík (azaz 100 db) írható fel normatív támogatással (recepten a „normatív” rubrikát kell beikszelni). Napi háromszori inzulinadás esetén 3 hónapra 6 doboz írható fel emelt támogatással (recepten az „eü. emelt” rubrikát kell beikszelni). Napi négyszeri vagy annál többszöri inzulinadás esetén 3 hónapra 9 doboz írható fel kiemelt támogatással, ilyenkor a recepten az „eü. kiemelt” rubrikát kell beikszelni.

Még egyszer hangsúlyoznám, a normatív, emelt vagy kiemelt indikációjú tesztcsíkfelírás nem jelent árkülönbséget, a dobozár minden jogosultnál ugyanaz, de a biztosító ezzel szeretné kifejezni, hogy a napi négyszeri inzulinkezeléshez összességében több támogatást nyújt (9 doboz/3 hónap), mint a napi kétszerihez (2 doboz/3 hónap).

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2014/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!