Feltöltés dátuma: 2014.11.03.

A színpadon: Benkó Sándor

A Diabetes születésnapi rendezvényének fináléja igencsak jól sikerült. Nem akármilyen együttes zenélt a vendégeknek: a Benkó Dixieland Band koncertjein mindig remek a hangulat!

Illusztráció

Lapunk születésnapját az együttes tagjai is „jó bulinak” minősítették. A színpadról nézve mi minősül jó bulinak? Ahol a közönség nem komoly arccal és mozdulatlan lábbal figyel, hanem ahol mosolyognak az arcok, dobognak a lábak, sőt a sorok szinte hullámzanak az „ülve táncolóktól”. Nos, a balatonfüredi szabadidőközpont nézőtere bizony hullámzott! (Az egyórás koncert vége felé két idős hölgy távozni készült, indult a buszuk, menni kellett. Szép lassan végigsétáltak az első széksorok és a színpad között. S míg ott sétáltak, folyamatosan integettek a zenekarnak, köszönés és köszönetképpen. Jó volt látni.)

Nem véletlen, hogy épp a Benkó Dixieland Band volt a vendégünk. Első oka meghívásuknak, hogy szeretjük őket. Megunhatatlan a zenéjük, a lendületük, jókedvre derítik a hallgatóságot mindig, mindenütt. A második ok: Benkó Sándor sorstársunk. Igen, ő is cukorbeteg, igaz, nem állíthatom példaképül Önök elé. Nem tartozik a fegyelmezett, szabályok közt élő diabéteszesek közé, de aki ismeri az életét – az együttes éves programját –, nem csodálkozik ezen. A heti több esti koncert, utazás az országban mindenfelé, külföldre… nem segíti a rendszerességet.

– 15 éve derült ki, hogy magasabb a cukrom a kelleténél. Van egy autoimmun májbetegségem, valószínű, hogy a két baj összefügg. 3-6 havonta járok vizsgálatokra, és minden reggel megmérem a cukromat, 8–10 közötti értékeket mérek, szerintem ez nem rossz. A diétával vannak gondjaim, nem tartom szigorúan az előírásokat, viszont nagyon keveset eszem. Annyira, hogy a feleségem mindig hizlalni akar. Alkoholt nem iszom, soha. Azt tapasztalom, úgy 3 évente kicsit feljebb mozdul a cukorszintem, hiába szedek gyógyszert.

Harmadik oka Benkó Sándor meghívásának szintén a diabéteszhez kötődik. Övé a Sunfleur Kozmetikai Kft., amely nemcsak kozmetikai, hanem gyógyhatású termékeket is gyárt. Budakeszin van az üzem, egy csinos irodaház földszintjén. Leginkább egy étterem konyhájához hasonlít, üstökkel, fehér ruhás hölgyekkel, csak a tányérok helyett sok-sok tégellyel. A súlyos, fekvő betegek számára nélkülözhetetlen felfekvést megelőző krém mellett a számunkra nagyon fontos termék, a Medifleur lábkrém is itt készül.

– Egy alkalommal hat orvossal szilvesztereztem együtt. Hajnaltájt jutott eszembe, megkérem őket, írják le, szerintük mi kell a cukorbetegek számára a kiváló lábápoláshoz. Valamennyien leírták, mire gondolnak. Egy ügyes gyógyszerész összegezte a javaslatokat, kicsit „kavargattunk” rajta, és a nyolcvanas évek második felére elkészült a cukorbetegeknek való lábkrém.

– Én magam 500 embernél próbáltam ki, de klinikai teszteket is csináltattunk. Remek eredmények születtek. Saját szememmel láttam egy kagyló okozta mély, gennyes sebet, amely a krém hatására három hónap után eltűnt. A bőrkeményedések megpuhulnak, egy idős cukorbeteg lába bársonyossá válik tőle, mintha bababőr lenne.

– Úgy látom, a megfelelő higiénia, különösen a láb gondozása, sajnos, sokaknál hiányzik. Egészséges embereknél is fontos lenne, de cukorbetegek esetében különösen, hiszen egy lábsérülés, egy gondozatlan bőrkeményedés tragikus következményekkel járhat. (Erről részletesen olvashatnak a Medifleur lábkrémet bemutató cikkünkben – a szerk.)

Illusztráció

Végezetül a negyedik ok, amiért a Benkó Dixieland Band részese volt születésnapi rendezvényünknek. Főszerkesztőnk nagyfia, Hegedüs Csaba az együttes ösztöndíjasaként ott állt a zenekar tagjai között, ő bendzsózott. A fiatalember 8 év gitártanulás után ismerkedett meg a bendzsóval, s Nagy Jenőnek, a Benkó Dixieland Band korábbi bendzsósának irányításával, nagyrészt saját szorgalmából, megtanult a hangszeren játszani. Olyan eredménnyel, hogy amikor megmutatta tudását Benkó Sándornak, ő egyből színpadra szólította, s azóta segíti további tanulását.

B. J.

Megjelent a diabetes2014/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!