Szerző: Szabados Judit Feltöltés dátuma: 2014.05.19.

A sportban nincs helye diszkriminációnak!

DiaEuro 2014

Gőzerővel készülődik a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi Magyarország által szervezett balatonfüredi DiaEuróra, a cukorbetegek futsal-Európa-bajnokságára Hevesi Tamás és csapata. Céljuk, hogy a magyar válogatott a hazai közönség előtt megvédje bajnoki címét.

Illusztráció

Az első válogatók már lezajlottak, a csapattagságért vívott küzdelembe beszálltak a tavalyi győztes csapat tagjai is. Az első próbán ők még nem vettek részt, itt a kapitány csak az új jelentkezőket tesztelte. Hevesi Tamás a Diabetesnek elmondta, több csiszolatlan gyémántot is talált, így izgatottan veti bele magát a munkába, hogy összeállítson egy bombaerős csapatot a tornára.

A tavalyi EB-győztes csapat tagjai a lelátóról bíztatták az új jelentkezőket
A tavalyi EB-győztes csapat tagjai a lelátóról bíztatták az új jelentkezőket

- Idén több időt szánunk a felkészülésre, hisz nem csak taktikailag és technikailag kell formálni a játékosokat, hanem erős kohéziót is ki kell alakítani köztük, hogy igazi csapattá formálódjanak. A sok-sok edzésen és a tudáson kívül a siker kulcsa, hogy a csapat együtt lélegezzen – véli Hevesi Tamás, aki nem csak edzője, de kicsit pszichológusa is a csapatnak. Hozzátette, nem lesz hálás feladat dönteni, hogy ki maradhat és kinek kell mennie, hiszen a tavalyi csapattal szinte már összenőttek a felkészülés és a verseny során.

Minden résztvevő komolyan vette a feladatot, teljes erőbedobással küzdött
Minden résztvevő komolyan vette a feladatot, teljes erőbedobással küzdött

- Nehéz lesz nemet mondani egy-egy játékosnak, de tudni kell, hogy ez egyfajta csapóajtó, ami kifelé és befelé is tud lökni a srácokon. Épp ezért a keretet csak az utolsó pillanatban véglegesítjük, addig bekerülhetnek tartalék játékosok, de a legígéretesebbnek hitt tagoktól is megválhatunk. Várhatóan összesen 16 csapat vesz részt az idei DiaEurón. A tavaly szereplő 12 csapat biztosan ott lesz a balatonfüredi tornán, vagyis a mieink mellett Horvátország, Ukrajna, Portugália, Románia, Bulgária, Szlovákia, Belgium, Üzbegisztán, Szerbia, Olaszország és Lengyelország is küld csapatot a megmérettetésre. Az új csatlakozók között szerepel Oroszország, Szlovénia, Ciprus, de az Amerikai Egyesült Államokból és Brazíliából is érkezett érdeklődés.

A csapatválogató kezdőrúgását Csisztu Zsuzsa végezte el
A csapatválogató kezdőrúgását Csisztu Zsuzsa végezte el

- A célunk, hogy a cukorbetegeket bevonjuk a világ labdarúgásába. Az álmom, hogy az UEFA segítségével világbajnoksággá bővítsük a cukorbetegek számára szervezett labdarúgó-bajnokságot. Tavaly is nagyot álmodtunk, amikor győzelemért utaztunk Horvátországba, miért ne tehetnénk még magasabbra a lécet? Csisztu Zsuzsa – a csapatválogató és várhatóan a DiaEuro 2014 háziasszonya – elmondta, olimpikonként átérzi, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a cukorbeteg-válogatottnak a felkészülés és a verseny során.

Illusztráció

- A cél mindig ugyanaz, bármilyen sportról is legyen szó, mindenki nyerni szeretne. Akár cukorbetegekről van szó, akár nem, nincs miért különbséget tenni sportteljesítmény és sportteljesítmény között – mondta a műsorvezető.

Illusztráció

A rendezvény fő célja, hangsúlyozni, a sportban nincs helye diszkriminációnak! Csisztu Zsuzsa hozzátette, magánemberként mindenképpen szurkolni fog a magyar csapatnak, és személyesen is lobbizik azért, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a DiaEuro 2014 a verseny nézői, szurkolói számára. Az esemény szervezői a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi Magyarország, szakmai partnere a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Labdarúgó Szövetség, népszerűsítésében közreműködik a Diabetes újság.

Kövesse az eseményeket a DiaEuro 2014 hivatalos Facebook-oldalán!

Szabados Judit

Megjelent a diabetes2014/2. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!